Боза

Боза от лимец

Зърната на лимеца старателно пазят древното си богатство под здрава обвивка. За да ги превърнем в тази чудна напитка ни беше нужно много търпение, но веднъж щом открихме най-добрият начин да разчупим суровата натура на лимеца, той ни разкри балансирания си характер и ни изненада с изключителен вкус – по-мек от този на своенравната ръж, но […]

boza harmonica

Боза от ръж

При ръжената боза ферментацията протича много бързо и тя лесно става резлива, ако за кратко остане на топло. Вкусът е специфичен, а фибрите от ръжта се усещат отчетливо.

018

Боза от просо

Боза от просо – не съдържа глутен и е изключително щадяща за стомаха.
За производството използваме само зърно, вода и сурова тръстикова захар. При докосването на просото със захарта бозата започва за живее самостоятелен живот – така наречената “дива ферментация”.
Особеното е, че просото ферментира по-бавно и съответно бозата по-трудно става резлива. Млечнокиселите бактерии и дрождите обаче са във все така умопомрачително милионно количество и колкото повече се хранят със захарите, толкова повече се делят и множат – абсолютно вълшебство.