Боза

Боза

Бозата ни заема едно от челните места в списъка “Нашите любими продукти”. По няколко причини – тя е обичано от малки и големи питие, прави се от векове по нашите земи, от най-типичните за региона суровини, житни култури. Плод е на ферментация и е източник на много полезни вещества. Търсихме повече от година правилната рецепта и точните съотношения. Не съжаляваме за нито една от минутите прекарани в опити – днес можем спокойно да заявим, че правим най-добрата боза в околностите.

Качества

Аромат характерен
Цвят тъмно кафяв
Вкус типичен, сладък, променя вкуса си всеки ден
Външен вид течен
Съхранение няколко дни в хладилник, ферментира

 

Съдържание

Пълнозърнеста българска био ръж, захар. Витамини – В1, В2, В6. След 48 часа ферментация бозата съдържа полезни млечно кисели бактерии, които действат като естествен дезинфектант на чревната система.

Как се прави

Варим я на 150 градуса, майсторът преценява кога е готова, защото различното зърно изисква различна продължителност. Прехвърляме я в съд за охлаждане, пасираме я, за да отделим люспите, подслаждаме я в друг съд и я охлаждаме отново.

 

Хранителна стойност

за 100 мл.

в 100 мл. GDA GDA % за 100 g
Енергийност 69.4 kcal / 290 kJ 2000/8400 3.47%
Мазнини 1.6 g 70 g 2.29%
Въглехидрати 12.65 g 260 g 4.87%
- от които захари 10.73 g 90 g 11.92%
Белтъчини 1.1 g 50 g 2.20%
Сол 0 g 6 g 0%
  • Bio certified
  • Vegan
  • GMO Free
  • Pesticide Free
  • BG-BIO-02

Опаковки

– пластмасови бутилки 500 ml

– пластмасови бутилки 1 l

– стъклени бутилки 750 ml

Предложения

Бозата традиционно се комбинира с банички или понякога с пасти. Задължително е да накарате всеки чужденец, който ви е на гости, да опита именно нашата, за да не остане с погрешното впечатление, че боза е онова сладникаво кафяво нещо, което се продава навсякъде.

Бозата ни е направена със захар, а не с изкуствени подсладители. Няма и консерванти. Всичко това ѝ позволява да продължи да ферментира и да добива характерния резлив вкус, след като я отворим. След 48 часа ферментация бозата съдържа полезни млечно кисели бактерии, които действат като естествен дезинфектант на чревната система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>