Баница с воден лук

Рецепта и снимки от Любомир Ноков.

Продукти:

лук
краве масло
кори за баница
мащерка и магданоз
олио

Начин на приготвяне:

Взимате ето толкова глави лук:

 

Обелвате ги.

 

Нарязвате ги на малки парченца.

 

В една тенджера разтапяте ето толкова масло:

 

Като се поразтопи маслото, слагате лука в него.

 

Разбърквате от време на време, слагате на бавен огън и похлупвате с капака. Спирате, когато омекне и попие маслото.

 

Намазвате дъното на тавата с малко олио.

 

Тадам! Кори за баница Harmonica.

 

Разстилате ги на плота и почвате една по една да ги редите леко нагънати в тавата (корите са по-широки от тавата).

 

На всеки две кори, слагате от лука с малко мащерка и малко сушен магданоз.

 

Най-горната кора намазвате с малко олио и слагате баницата в предварително загрята на 220 градуса фурна.

 

Изваждате преди да е изгоряла, което е към 15 минути.

 

Нямам търпение да украсявам порцията за снимката, толкова добре ухае.

 

Много вкусна стана.

PS. За постна версия, заменете маслото със слънчогледово олио.

PPS. Лукът е реселешки воден лук, произведен от баба ми в село Реселец на брега на река Искър. Тя ми разказва как нейният и на една нейна приятелка е най-дребен, защото го торят с животински тор, докато другите са почнали да купуват химични торове от селската аграрна аптека. “И слагат по една шепа още на семето. Толкова много слагат, че нивите им блестят от тор.

Социално