Пет причини да се гордеем с киселото ни мляко

Уверени сме, че киселото ни мляко е единствен за българския пазар продукт, който се отличава по много неща от останалите кисели млека на пазара. Прекрасният вкус и аромат не са случайни. Ето пет причини те да нямат аналог:

• кравите се хранят основно с трева

Кравите, които дават млякото, се хранят предимно от паша. Поне двеста дни в годината са по пасищата в Троянския балкан, а когато дойде зимата, фермерите ги хранят основно със събраното през лятото сено и с тревни смески от същите тези пасища. Често в млякото се усеща аромат на сезонни билки.

Това означава: Изключително ценен баланс на Омега 3 и Омега 6 в млякото.

• кравите не се връзват

Фермите, с които работим никога не връзват кравите и те са свободни да се движат както и където решат из фермата. Всеки ден, дори и през най-снежните зимни дни, имат няколко часова разходка из планината.

Това означава: Мляко от здрави крави.

• фермите са био

Фермите са сертифицирани по европейските закони за биологично земеделие. В тези ферми се полагат грижи за здравето на почвата, чистотата на водите и поддържането на биоразнообразието. Кравите се хранят само с био храна, торът се използва, а не замърсява, животните са здрави, а млякото, което дават е с най-високото възможно качество.

Това означава: Чист продукт с неповторими вкусови качества.

• не хомогенизираме млякото в мандрата

Почти всяко мляко, което се продава в магазините е хомогенизирано – мазнините са разбити на микроскопични частици, за да се получи хомогенна гладка смес. Така се губят каймакът и текстурата на млякото. Ние не хомогенизираме млякото, защото смятаме, че това е вреден за здравето процес и затруднява организма в усвояването на ценните съставки на млякото. А и така запазваме супер вкусния каймак и естествената текстура.

Това означава: Мляко, което се приема добре от организма.

• не обезмасляваме, когато не е нужно

Повечето мандри обезмасляват цялото мляко, а след това връщат обратно мазнината, за да постигнат желания процент масленост. Ние избягваме тази излишна преработка и предлагаме млякото, така както е издоено от кравите.

Това означава: Минимално преработен продукт, в най-естествения му вид.

 

Снимките са от био фермата на сем. Данчеви в с. Добродан, с които работим от 2006г., както и от мандрата в Мало Бучино, в която се прави киселото мляко.

 

Повече за кисело мляко Harmonica

Какво е хомогенизация? Защо не хомогенизираме млякото си?

Това е един механичен процес, при който се разбиват едрите мастни глобули до по-малки частици. Така млякото е с по-гладка и хомогенна структура, изглежда по-гъсто и твърдо, а новосформираните мастни частици са много по-малки, отколкото в естествения им вид. На млякото на harmonica му е спестен този процес на разбиване на мастните глобули. Ние ги запазваме в естествения им размер, а те изплуват на повърхността и образуват каймак.

Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.