Photo: Zdravka Kokalova

Богатата история зад малкия шоколад с многото пробиотици

Как една идея се превръща в продукт.

Отчупете си едно блокче шоколад, според вкуса ви – от млечен или черен занаятчийски 55 г шоколад биотик+ на harmonica. Поставете блокчето между езика и небцето си и го оставете да се разтопи от само себе си (както  препоръчва шоколатиерът Венсан Гайо), толкова дълго, колкото е необходимо. Вкусът, ароматът, емоциите от шоколада са богати и прекрасни, нали? А пробиотиците, по 1 милиард в 55 г шоколад, носят и много полза за имунитета и здравето ви.

Само ако знаете колко история крие едно такова блокче от нашите шоколади. Ще се опитаме да ви разкажем най-важното и интересното от нея.

Всичко започва през 2014 година.

Тогава на един от най-нашите хора, Венко Симеонов, му хрумва прелюбопитна идея. Докато дълбае в казуса как би могло да бъдат „поднесени“ пробиотици на малки деца по един по-привлекателен начин, му идва леко щурата представа за шоколад с пробиотици.

Венко разказва на децата за пробиотиците и ферментиралите храни.

Дотук добре, но това не е шега работа. Идват на ред изследвания, проучвания, опити, грешки, нови опити, нови несполуки и още нови и нови опити. Налага се да се откажем от първоначалните намерения за глазурирани бонбонки с пробиотици, но – виж ти – не за друго, а заради неуспех с глазурирането. И то въпреки сериозните усилия, които полагаме, макар и с наш партньор като Любо от Даримекс, заедно с когото имаме на бял свят вафлите с пробиотици.

Нашият партньор Любо от Даримекс.

Месеците си минават. Изследвания и още изследвания – също. Една от задачките, които трябва да се решат, е пробиотиците да се сложат, след като шоколадът не е вече топъл, на етап след загряването му, защото е особено важно да може при консумацията пробиотиците да са активни.

Тогава Венко се сеща, че всички процеси при правенето на шоколади в работилницата на Венсан Гайо се извършват ръчно.

И ето, че се обърнахме именно към Венсан.

Всеки човек знае как да разопакова хубав крафт шоколад и да го излапа. Повечето хора знаят какво значи хубав крафт шоколад. Но малцина са тези, които знаят как се прави хубав крафт шоколад. А и го правят. Един от тях е Венсан Гайо.

Венсан и Мария Гайо.

Венсан, заедно със съпругата си Мария, са основните хора зад бранда шоколади Гайо. Всеки процес в тяхната малка работилница се изпълнява ръчно. Да, всичко става доста по-бавно така, но пък търсеното качество може да се постигне само, ама само по този начин.

Гайо работят само с какаови зърна, които се отглеждат от малки семейни ферми във Венецуела, Перу и Никарагуа. Плантации, които са независими, уважават човешкия труд и природните принципи на отглеждане на културата.

Какаовите зърна са скрити в тези „шушулки“.

В малката работилница на семейство Гайо какаото се преработва от първичния му вид – зърна. А ако не знаете, Гайо е единственият производител в България, който сам изпича и смила какаото (за сравнение – във Франция са трима, а в известната със своя шоколад Белгия – нито един). За да си представите колко усърдие, усилия и време са необходими в този случаи, отбелязваме само това:

  • суровите какаови зърна се проверяват едно по едно, като тези с малък размер и преобладаваща обвивка се отстраняват;
  • в продължение на три дни какаото се мели в малки 50-60-литрови мелници, без каквито и да е добавки.
  • всеки един шоколад се проверява ръчно за правилна форма и се пакетира на ръка.
Венсан подбира ръчно зърната преди да ги изпече и смели.

Та така. Ръчно се слагат и пробиотиците в шоколада ни. Представете си само – 1 милиард на брой пробиотици как се слагат един по един в шоколад от 55 грама… Шегуваме се, разбира се. Не се поставят един по един, но наистина се слагат ръчно. И четирите щама.

А кои да бъдат тези щамове?

А кои да бъдат тези щамове, как да ги изберем и защо – това също беше голямо предизвикателство. Знаехме само, че няма да се справим сами и отново потърсихме съдействие. То се изразяваше в безценни консултации от екипа на R’n’D в акредитираната лаборатория на LB Bulgaricum, начело с отзивчивия проф. Жечко Димитров. Бяха ни препоръчани следните четири щама: Lactobacillus bulgaricus, Bifidobacterium longum, Lactobacillus plantarum и Lactobacillus gasseri.

От особена важност беше подборът. Не всяка комбинация от бактерии гарантира положителен ефект. Тези конкретни четири пробиотичните щамове бяха подбрани защото за всеки от тях имаха добри клинични проучвания относно тяхната добра преживяемост в човешкия организъм. Знаете, че благодарение на пробиотиците, се подобрява чревната микро-флора и имунитетът функционира по-добре. Ето само по няколко думи за всеки от тях, частичка от многото полезни влияния на пробиотиците в шоколада ни:

Lactobacillus bulgaricus – бори се с вредните бактерии в храносмилателната система, неутрализира токсините и естествено произвежда антибиотици. Този добре познат от киселото мляко щам възстановява и поддържа баланса на нормалната чревна микрофлора.

Bifidobacterium longum – помага за предотвратяването на хранителни алергии и на развитието на патогенни микроорганизми.

Lactobacillus plantarum – регулира имунитета и контролира възпалението на червата.

Lactobacillus gasseri – подпомага мастния баланс и обмяната на мазнините, намалява нивата на общия холестерол.

Пробиотичният шоколад на harmonica.

Вече знаехме кои са „нашите“ пробиотици!

Щом вече знаехме кои са „нашите“ пробиотици, за нас беше важно да сме сигурни, че пробиотиците ще са живи и след 3, и след 6, и след 12 месеца от производството на шоколада. Затова последваха отново проби, отново лаборатории – в продължение на още и още месеци. Из шкафчетата на офиса държахме шоколади на стайна температура, пазейки ги от колегите да не ги изядат, за да ги дадем после на лаборатории и да потвърдим, че пробиотиците вътре са живи и в добра концентрация. Опитите завършиха успешно и доказаха активността на пробиотиците в готовия шоколад по време на целия му „живот“. Което беше прекрасно!

Oтново проби, отново лаборатории – в продължение на още и още месеци.

Да, така си е! Защото нашите шоколади са наистина толкова иновативни!

Но и това не е всичко. Трябваше да изминат още месеци, докато изчистим финално рецептата, а после да им изготвим „нови дрехи“ – по-красиви и стилни опаковки, които да пазят блокчето и да отразяват тяхната уникалност на рафта. И още време, докато се появят в магазините първите готови бройки от шоколадите ни.

Занаятчийски шоколади с пробиотици, каквито, колкото и да пътувате из други европейски държави – няма да намерите!

Пробиотичните ни шоколади с „новите дрехи“ – по-красиви и стилни опаковки, които да пазят блокчето и да отразяват тяхната уникалност.

 

Каква е разликата между пробиотици и пребиотици?

Пробиотиците са микроскопични живи организми, които подпомагат баланса на чревната ни микрофлора и за запазване превеса на добрите бактерии над лошите.
Пребиотиците са храната на добрите бактерии. Те подпомагат заселването на нови добри бактерии и и тяхното размножаване.

Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.