Мандрата harmonica вече работи със 100% зелен ток

Не можем да не споделим! От първия ден на тази година, електроенергията, която използваме за производство на млечните продукти в мандрата в Мало Бучино е вече само от възобновяеми източници, с нула парникови емисии.

Решихме да разкажем подробно как това стана възможно, за да могат и други предприятия да направят същия избор.

Какво означава “зелен ток”? 

Това означава, че енергията идва от източници, които използват само неизчерпаеми, естествено възобновяващи се ресурси – слънце, вятър и вода.

Как зеленият ток стига до мандрата?

Независимо от източника, цялата генерирана енергия в България влиза в електропреносната мрежа на страната. Така по кабелите и стълбовете, които виждаме на всякъде, тя достига до домовете и предприятията. Реално, не знаем със сигурност откъде точно идва енергията в мандрата, но това, което знаем е, че на края на месеца доставчикът ни на електроенергия (toki.bg) е закупил точно толкова енергия от възобновяеми източници, колкото ние сме използвали в мандрата. И за да сме сигурни в това, заедно със сметката за ток, получаваме и сертификат за произход.

По-скъп ли е зеленият ток от другия? Защо е по-скъп?

Важно е да се подкрепя развитието на тази енергия. Когато цената й стане по-ниска от тази на произведената на изкопаеми горива, то тогава всички ще искат да използват зелен ток. И това ще доведе до значителен спад на парниковите емисии и замърсяването.


Как с избора на зелен ток помагаме на природата и борбата с климатичните промени?

Парниковите газове от изгарянето на изкопаеми горива са основната причина за промените в климата, а това води до екстремни метеорологични условия, изместване на популациите и местообитанията на дивата природа, повишаване на нивата на океаните. При производството на зелена енергия директно не се генерират емисии на парникови газове, а косвените емисии са в пъти по-малко от директно генерираните от традиционните енергийни източници.
Когато избираме зелен ток, помагаме за забавяне на климатичните промени, като спестяваме парникови газове. Развитието на чистата енергетика има и други предимства – електрическите мрежи стават по-устойчиви и по-децентрализирани, дългосрочно цената на енергията става по-достъпна за повече хора, развиват се модерни технологии и устойчиви практики и се отварят нови работни места.

Благодарим на Деяна Ганчева от toki.bg за информацията и на Калина Петрова за фотографията.

Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.