Знаете ли какво има в храната ви? Четете ли внимателно съдържанието на етикетите? Интересувате ли се от методите на производство и преработка?
В Хармоника това е основната ни работа. Приели сме за кауза да правим продукти без изкуствени добавки – нито стабилизатори, нито изкуствени консерванти, нито ароматизанти, нито емулгатори, оцветители, ароматизанти и каквото още можете да се сетите, но което никой от вас, сигурен съм, няма в кухнята вкъщи. Ние искаме да правим храната само със съставки, които всички разпознават – мляко, семена, зърна, зеленчуци, ядки… Просто и честно.
Разбира се, има добавки, които са технологично необходими и без които няма как да направите някои продукти. Нито вафли, нито солети, нито бисквити можете да произведете без набухватели като натриев бикарбонат или бакпулвур. Нито сиропи за разреждане без лимонена киселина. Но само дотук.
Защо това е важно?
Защото повечето добавки, дори когато изглеждат безобидни, могат да имат сериозни последствия за здравето ни. Хранителната индустрия е супер иновативна и не спира да намира нови “улеснители” и “подобрители”, с които да решава проблемите на производителите и търговците. А все повече проучвания показват, че използването на добавки като мононатриев глутамат E621 или серен диоксид E220 не е съвсем невинно и безопасно. Списъкът на, меко казано, спорните добавки, е доста дълъг. За повечето консерванти, например, се твърди, че са безопасни за човека в минимални количества, но заради изискванията на така наречената „модерна“ търговия за дълги срокове на годност и „сигурност“ в качеството, те се влагат в хиляди продукти. Трудно ще намерите кетчуп, майонеза, сокове, сладки, маринати, сосове без калиев сорбат или натриев бензоат. А често вървят и заедно, за „по-сигурно“.
От самото начало, когато правим нов продукт Хармоника, имаме правило: “Ако не можем да го направим без добавки, не го правим.“ И до днес стоим зад това решение. Затова никога няма да намерите на рафта топено сирене или шунка Хармоника – тези продукти не могат да се произведат без използването на дифосфати, трифосфати и всякакви полифосфати. Да, без добавки е по-трудно – понякога това означава, че бозата ни се разслоява или че вафлите ще гранясат на края на срока, ако не са били съхранявани правилно през цялото време. Бисквитите ни винаги ще са по-ронливи от останалите, защото не ползваме агенти за обработка на брашното като натриев метабисулфит и др. И въпреки че са с масло, бисквитите Хармоника не миришат така натрапчиво, както някои други, които дори нямат масло, а само изкуствени аромати. Но пък вярваме, че и за вас също е важно храната да е истинска. И да е само храна, а не химия. Доверието ви ни кара да вярваме, че това е правилният път.
Какво означава „без добавки“ за Хармоника?
В лимонадата ни има само вода, лимон и захар. Повечото лимонади на рафта са с 6 или 8 съставки, повечето от които не знаете какво са. Не използваме добавки като соев или слънчогледов лецитин, които биха улеснили много някои производства и всъщност това мотивира повечето производители да го правят – по-лесно и бързо производство, по-малки разходи, по-големи печалби, повече сигурност на рафта. Захарта и солта са естествените консерванти, които можете да намерите в продуктите Хармоника. Или пробиотичната закваска, която използваме в хумуса. Да, понякога хумусът може да е леко по-кисел на вкус в края на срока на годност, ако е съхраняван небрежно, но пък винаги може да изберете някой с калиев сорбат.
„Без добавки“ означава, че купуваме само най-качественото био зърно – лимец, ръж, пшеница и др., за да произведем нашите вафли, солети, бисквити, кори за баница. Иначе начини много – с напредването на технологиите има толкова много агенти за обработка на брашното, че можете да си осигурите спокойствие и с най-некачественото зърно, което става само за фураж. Тези „подобрители“ гарантират сигурност в производството и елиминират колебанията на температурата, влажността, а също така и фактора „работна ръка“. Так ще имате постоянни високи резултати и сигурни печалба. Но на каква цена?
„Без добавки“ за нас също така значи не само без изкуствени, но и без нетипични за продукта добавки. Затова в лютеницата ни няма картофено пюре, в млечните ни продукти няма сухо мляко или, да пази бог, палмово масло. В шипковия мармалад Хармоника няма ябълки и не го сгъстяваме с пектин, за да стане по-евтин в магазина. Локумът ни е със захар – както едно време, когато не са знаели какво е глюкозо-фруктозен сироп. Нещо повече – много от продуктите ни са с рецептури, които са специално разработени и са без аналог на пазара. Затова и повечето продукти Хармоника като вафли, шоко топчета, Smiles, гранола, локум и др. няма с какво да бъдат сравнявани обективно.
“Без добавки” означава още, че използваме само суровини от биологично земеделие. Това значи, че всички изкуствени торове, хербициди, инсектициди, пестициди не само са забранени, ами и ние, и фермерите, сме в режим на непрекъснат контрол. Така че ако се открият следи от такива “улеснители”, ще загубим правото да използваме думата “био” за продуктите, които правим. Но това е нашият начин и се гордеем с този избор. Благодарни сме и на всички фермери, партньори и съмишленици, които го разбират. И на нашите клиенти, разбира се.
Изборът е ваш
В крайна сметка изборът е ваш. Избирайки Хармоника, избирате храна, която е направена честно. Честно към вас, честно и към природата. Направена е чисто и с отговорност. Храна, която не крие нищо. И сме благодарни, че все повече хора разбират изборите, които правим и ни подкрепят в тях. Защото невинаги са лесни.
Истинската храна няма нужда от добавки. Само от доверие – вашето доверие.