Изтегляме тахан от пазара

Допълнение 1 декември 2020:

Получихме допълнителни анализи на по-стари партиди сусам и към списъка с партиди за изтегляне от пазара се налага да допълним и следните партиди пълнозърнест тахан:

  • L591 – най-добър до 22112021 г.
  • L591 – най-добър до 12112021 г.
  • L692 – най-добър до 11062022 г.

Тези партиди са произведени преди доста време и най-вероятно вече ги няма в магазините, но въпреки това сме предприели мерки да уведомим всички клиенти.

 

Допълнение 30 ноември 2020:

Получихме резултатите от анализа на самия тахан (досега знаехме само за сусама, от който правим тахана). Резултатите са направени в немска лаборатория и установяват, че в 1 килограм тахан има 1.9 милиграма етилен оксид или, че в един буркан от 250 грама тахан има 0.0005 грама етилен оксид. Не смятаме, че тази доза може да бъде притеснителна при умерена консумация на тахана, но използването на етилен оксид е забранено в ЕС, следователно тези тахани се изтеглят от пазара.

 

21 ноември 2020:

Ето това ни се случва за първи път:

Заради замърсяване с пестицид (етилен оксид) на няколко партиди от беления сусам, с който правим бял сусамов тахан, изтегляме от пазара следните три партиди, разфасовки от 250 g и 700 g:

  • L 708- най-добър до: 03.08.22 г.
  • L 720- най-добър до: 15.09.22 г.
  • L 728- най-добър до: 07.10.22 г.

Всички други партиди от този тахан, както и всички други видове тахан, които правим са чисти и са напълно годни за консумация.

Ето така изглежда таханът, който е за изтегляне (но трябва да проверите и партидата, защото не всички партиди са замърсени):

Въпреки че работим с всички необходими сертификати за биологично земеделие и по пътя на суровината има много точки за контрол, преди няколко дни научихме, че е възможно това да се случи (при нас се случва за пръв път от десет години), независимо колко е добра системата за контрол. Ще си научим уроците от този случай и ще сме още по- внимателни, като за суровини с по-голям риск ще включим допълнителни точки за контрол и ще изискваме повече изследвания. Съжаляваме и се извиняваме на всички за причините неудобства.

Какво трябва да знаете?

Получихме информация, че по време на процес на проверка на качеството при производителите на сусам, с които работим, е открит остатък от пестицид (етилен оксид).

Това е пестицид, под формата на газ, който се използва, за да предпазва семената от вредни организми и патогени. Заради вредните за здравето на хората свойства този пестицид е забранен за използване в Европейския Съюз и са установени максимални количества за съдържанието му в суровини, които са внос извън ЕС (както този сусам, който идва от индийски ферми в подножието на Хималаите).

Бяхме уведомени от доставчика на сусама, че количеството на този пестицид (етилен оксид) е над законно установените норми. В случая е 5 милиграма на килограм белен сусам. Затова изтегляме всички тахани с гореописаните партиди.

Все още не знаем какво е количеството на пестицида в самия тахан, защото след преработката на семената – смилане и изпичане, очакваме то да е некелкократно по-малко. Изпратили сме тахан за изследване в независима чуждестранна лаборатория и очакваме резултатите до няколко дни. Веднага ще ги допълним на тази страница.

Всички останали партиди от този сусам са изследвани и са чисти, както и всички други
тахани, които произвеждаме. Става въпрос само за малко количество от сусама, който ползваме, за една конкретна доставка.

Какво да направите, ако сте закупили такъв продукт?

Ако сте купили такъв продукт, моля ви, свържете се с магазина, от който сте го купили, за да го върнете. Всички магазини са уведомени и имат ангажимент да изтеглят продуктите от пазара.

Ако има проблем с връщането, моля свържете се с нас на quality@harmonica.bg и ще получите необходимата информация.

Как да ни имате доверие и в бъдеще?

haramonica е сертифицирана като търговец и производител по законодателството за биологично земеделие. Работим само с ферми и доставчици, които са част от тази системата и са в режим на контрол. Благодарение на работата на тази система и всички институции в нея, този проблем беше открит. Ще продължим да разчитаме на доставчиците, с които работим и на контролните органи. По случая работим с колегите ни от сертифициращите организация и от Българската Агенция по безопасност на храните, за да направим всичко необходимо да се справим с този казус. За съжаление, колкото и да е силна една система за контрол, се случват грешки. За щастие при нас се случва за първи път от повече от десет години, въпреки, че работим с много суровини и доставчици и сме имали стотици проверки и анализи на продукцията ни от различни инстанции в много държави по света. Този случай няма отражение върху останалите продукти в асортимента на harmonica.

В работата ни винаги сме търсили да бъдем максимално открити и прозрачни за това, което правим и сме се старали да отговаряме на всичките ви въпроси, колкото и странни да са били някои от тях. Така подхождаме и в случая – с пълна прозрачност по този казус.

Благодарим ви за разбирането и сме на линия да отговорим на всичките ви въпроси: quality@harmonica.bg.

 

Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.