Как направихме рачел от тиква?

Рачел от тиква се е правел още в древността. Нашата работа, както и друг път, беше да го направим с уважение към традицията и с много внимание към всеки малък детайл.

За това правим всичко на ръка, бавно. Използваме тикви тип цигулки. Първо ги измиваме, после обелваме кората и махаме семенника. После тиквите се нарязват на кубчета и се накисват в лек разтвор на гасена вар за стягане. Така тиквата в рачела запазва специфичния суров вкус. След като постои малко, я измиваме обилно. После я варим в захарен живовлеков сироп. Изцеждаме сиропа. След това идва ред на най-приятното – ръчното подреждане на парченцата в бурканите. Сиропът се сгъстява, прецежда се и с него заливаме подредените парченца тиква в бурканите. Затваряме и ги стерилизираме. Остава да залепим етикетите и рачелът е готов да потегли към магазините.

Опитайте го просто така, за десерт. Ще ви хареса и с кисело мляко или дори със заквасената ни сметана.

Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.