75 минути
550 г

- 250 гр лешников тахан
- 250 гр захар
- 100 мл вода
- 25 мл екстракт от чувен
- 1 с.л. лимонов сок
- 50 гр черен шоколад

Екстракт от чувен:
Първо приготвяте екстракта от чувен. Полученото количество е достатъчно за 2 до 3 дози халва по тази рецепта. Екстрактът може да се съхранява в хладилник до няколко дни. Корен от чувен може да намерите по пазарите на пролет или в билковите аптеки. В тенджера налейте 1 л. вода и добавете 1 и половина чаени лъжици чувен. Варете на умерен до слаб огън за 1 час. Сместа извира и се получава около 100 мл течност.

След това в тенджера добавете захарта и водата. Варете докато балончетата не започнат да се разкъсват при пукане. Тогава го спрете и добавете лимоновия сок и екстракта от чувен. Бъркайте докато се получи пяна. Добавете тахана и върнете на котлона. Варете докато сместа не започне да се събира на топка. Може да проверите като капнете капка халва в студена вода. Трябва да се троши в пръстите, а не да е лепкава. Ако е готова, добавете натрошения шоколад. Последно разбъркване и я изсипете веднага в избраната форма. След като изстине напълно се втвърдява и е готова за сервиране.