Любовна мака

Чиарумани, Боливийски Анди

Автор: Ана Алексиева

Както другите вафли harmonica, и тази е страшно хрупкава, подходяща за веган хранителни режими, докосната от кокос и подсладена със сурова нерафинирана био захар.
Но специалната съставка, която я прави неповторима и носи онзи нежен карамелено-кафеен послевкус, е боливийската мака, наричана неслучайно супер храна.
Маката е корен, познат от древни времена и разпространен във високите части на Латинска Америка – само в Боливия и Перу, където местните племена го използвали за поддържане на силата на тялото и издръжливостта. Поради специфичния климат и суровите условия на местата, където вирее, този корен синтезира редки и изключително концентрирани хранителни вещества.
Маката, която използваме за нашите вафли, се отглежда в Чиарумани – местност в боливийските Анди, разположена на приблизително 4000 метра надморска височина. Технологията й на производство се пази в строга тайна от местните, но това, което знаем почти се доближава до магическия реализъм на любимите ни латиноамерикански писатели. Коренът от мака се накисва в хидро-алкохолен разтвор, в който престоява за 6 месеца. Този бавен процес на екстракция не само генерира вещества с неподражаема хранителна стойност, но също придава и неповторимия приятен вкус. Коренът се изсушава и смила, за да премине целия път до България и да стане съставка в нашите вафли.
Как всъщност действа маката?
Наричат я адаптоген, което, простичко казано, означава, че спомага за постигането на баланс във физическото и психическо състояние. За разлика от енергийните напитки и тези съдържащи кофеин, маката създава така нужното равновесие – успокоява излишното вълнение в ситуации на хиперактивност, или носи прилив на сила, когато сме унили и уморени. Маката има също така благоприятно въздействие върху хормоналната система. Твърди се, че увеличава потентността и подсилва имунната система. Наред с това в нея се съдържат над 20 аминокиселини, витамините B1, B2, C и Е, калций, магнезий, желязо, цинк и други полезни вещества. Подходяща е и за деца.
Повече за вафлата с мака можете да прочетете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Социално