Люси Добрева, Чиста Струма: Как почистването на реката обедини хората и ги промени

Това е Люси Добрева. Тя е дългогодишен член на екипа на Хармоника, а от миналата година се посвети изцяло на новото сдружение, което създадохме – Чиста Струма. И понеже около Люси и Струма се случват толкова много интересни неща, решихме, че е най-добре самата тя да ги разкаже.

Люси, разкажи ни как започна твоето участие в „Чиста Струма“ и какво те вдъхнови да се посветиш на тази инициатива?

Да бъдеш част от екипа на Хармоника означава да вярваш в хората, да се грижиш за природата, да работиш за добрите каузи, които правят значима промяна в обществото ни. И независимо дали си в маркетинга, движиш производството или си търговец на терен – за всеки от нас мисията е да даваме повече добро и да показваме, че има позитивни начини за по-пълноценен живот. Инициативата „Чиста Струма“ назрява като идея от много време, защото разказите на Методи за това колко замърсена е реката в района на Кюстендил отекваха между стените на офиса в неформални разговори, по време на работни срещи, дори споделени с партньори…

Постепенно осъзнахме, че ако бездействаме, значи подкрепяме това посегателство над българската природа и едно от най-големите ни богатства – българските реки.

Щастлива съм, че опитът ми в маркетинга на Хармоника ме постави в центъра на случващото се и така сърцето ми се отвори за Струма. Повярвах, че можем да направим много за реката, за хората на Кюстендил, за нашата природа и за бъдещето на децата ни. И така, вече трета година нямам съмнение, че въпреки трудностите, всяка една наша крачка напред си заслужава.

Хармоника и „Чиста Струма“ постигнаха забележителни успехи за тези две години. Кои бяха най-големите предизвикателства, с които се сблъскахте, и как ги преодоляхте?

Предизвикателствата не са малко. Имали сме моменти, в които буквално не сме знаели накъде да продължим, как да постъпим, към кого да се обърнем с въпрос или за подкрепа. Малко е като да те боли нещо, но да нямаш идея за какъв лекар си. В началото си мислехме, че просто ще отидем организирано с хора на място, ще изчистим реката и ще се приберем. Но бързо разбрахме, че чистенето няма да реши проблема в дългосрочен план.

Разбрахме, че трябва да намерим активните хора на място, да ги приобщим, да заработим с тях, да се доверим едни на други. Разбрахме, че институциите могат да са голяма сила и знаят кога и какво е необходимо да се направи.

Разбрахме, че трябва да сме позитивни и разбиращи – да не обвиняваме, да не сочим с пръст, а да търсим начин да променяме ситуацията в екип с всички „замесени“. Разбрахме много за отпадъците – откъде идват, накъде отиват и как можем да променим пътя им така, че да не причиняват такава голяма вреда. Разбрахме кое от кого зависи.

И когато започваш да виждаш резултат от усилията и все повече подкрепа – спиш по-спокойно и осъзнаваш, че можеш да се справиш.

Според теб коя част от инициативата „Чиста Струма“ оказа най-значително въздействие върху общностите около реката? Можеш ли да споделиш конкретни примери или истори, които са ключови и си запомнила?

Фактът, че не се отказахме, не си тръгнахме и продължаваме да сме там – да действаме, да помагаме на хората да случат промяната, да показваме видими резултати. Нерядко в началото чувахме коментари, че целта ни е да си „правим ПР“ или да рекламираме продуктите на Хармоника. Гледаха ни с недоверие, защото им се струваше странно някой безвъзмездно да решава такъв огромен проблем, който превръща в сметища реките в цяла България.

Нашата роля беше да обединим усилията на хората, институциите, бизнеса, гражданските организации, дори и медиите. И заставайки убедително зад каузата за чиста река Струма с бранда на Хармоника, нашите личности, умения и мотивация – да изградим доверие.

Впечатляваща е историята на Николина и Ангел от село Ябълково, чиято къща е точно на река Банщица, на ключовото място, от което редовно събираме и извозваме отпадъци. Имало е дни, в които пространството пред двора им е приличало на сметище. Нерядко там влизат багери, камиони, както и всякакви хора – отговорни за сортиране и извозване на тези боклуци. Пътят, който води до къщата им вече е за ремонт заради тежката техника. Но те многократно ни засвидетелстват подкрепата си и знаят, че това е временно и е с мисия реката да е чиста в дългосрочен план. Благодарни сме им от цялото си сърце.

Работата ни с хората от местния кв. „Изток“, който е с предимно ромско население и се определя като основния виновник за замърсяването на реката. Да чуеш историите на тези хора, да разбереш, че и те се борят с проблема, да можеш да си им подкрепа и заедно да постигате резултати, за които преди това си чувал, че са обречени, невъзможни и нямат смисъл. Да можеш да споделиш за тези резултати с широката общественост и да видиш, че има път към заедност и общи действия. Това ни даде шанс и ние да се интегрираме, да не сме повече онези, чуждите, които идват за дивиденти.

Събрахме различните институции на една маса и работим съвместно за това реката да е чиста. Буквално изпитвам щастие, когато виждам как и политическите, и личностните пристрастия губят своя смисъл на тази маса. И вярвам, че това е голяма стъпка напред и допринася за доверието и в тези институции, и в действията ни.

С нарастващия брой поддръжници и доброволци, какви са предстоящите планове и цели на „Чиста Струма“?

Да, подкрепата ни дава криле и ни кара да мечтаем все по-смело.

Основната ни цел в момента е да поставим стабилни основи за това, притокът на замърсяване към реката да намалее. Затова и инвестираме време и усилия в работа с обществото, с учениците, с хората по селата, с жителите на кв. „Изток“.

В следващите месеци предстои да поставим съоръжение за улавяне и отвеждане на отпадъците в река Банщица. Този проект ангажира голяма част от енергията на екипа ни и всички институции. Съоръжението ще спира лекия рециклируем, но и по-тежкия битов отпадък и ще го „отвежда“ естествено извън речното корито към обемен цилиндър за събиране и извозване веднъж седмично. Така реално реката ще се почиства периодично и няма да се задръства.

Събираме и професионален екип специалисти по събиране и сортиране на отпадъците, които вадим от реката.

Децата са бъдещето и те носят волята за промяна в себе си. Затова и в момента провеждаме часове на класа с деца в 4 и 5 клас от различни училища в Кюстендил и заедно планираме активности по почистване, стимулиране на рециклирането и по-отговорно отношение към битовото замърсяване в района. Вярваме, че шансът ни е да приобщим децата за каузата на чистите български реки, а те от своя страна да научат родителите, приятелите, познатите си.

Работим по места и с хората, живеещи в населените места по реката. Инициираме локални събития и конкурси за събиране на отпадъци. Поставяме контейнери за пластмаса и метал, но и се ангажираме с регулярното им извозване. Кв. „Изток“ е наш основен фокус. Там нещата се случват по-бавно, но има воля за промяна. Подкрепяме с материали, комуникация и стимули почистването на квартала, опитваме да възпрепятстваме изхвърлянето на отпадъци в реката и лобираме за създаване на по-добри условия за изхвърляне и извозване на отпадъка в този квартал.

Работим и по докуметален филм с изключителния Мартин Граховски, с който искаме да представим целия проект по почистването на река Струма и устойчивата промяна в района на гр. Кюстендил.

Това е чудесно, толкова много неща! За хората, които ще поискат да ви покрепят със средства или време, можеш ли да ни кажеш как и защо тази подкрепа е от значение за успеха на инициативата?

Всички ние ежедневно виждаме как огромни количества ужасяващ боклук задръстват реките на България. И знаем, че проблемът е много сериозен и решаването му ще отнеме време, постоянство и усилия. Но си заслужава!

Знаем, че не сме сами и във всеки един момент някой някъде прави нещичко, за да се погрижи за българската природа – за реките, за дивите животни, за въздуха, за почвата и земята ни.

Подкрепата дава увереност и тласка напред, тя се бори и гради мостове, тя дава резултати!

Колкото по-голяма е тази общност, толкова по-бързо и трайно ще постигнем заветната цел – реките на България да текат чисти.

Люси, много ти благодаря и успех във всичко!

.   .   .

Подкрепете „Чиста Струма“:

Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.