На какво ухае млякото?

Всички животни в естествена среда се хранят инстинктивно. Да, човекът също, ама спомнете си за това следващия път, когато влезете в супермаркета и се сблъскате с изкуствено създадени свои потребности. Кравите не ходят в супермаркети, но на прекрасните балкански пасища имат не по-малък избор от най-различни билки и растения. И сме сигурни, че те ясно усещат от какво точно имат нужда.

България е страна уникална – с великолепно географско разположение, една от много малкото с толкова щедра природа. Концентрацията на растителни видове е впечатляваща (почти колкото опитите ни да я съсипем). Предмет на многогодишен интерес са билките, които ведро си растат, разпръскват аромат и предлагат полезност за който знае кога и как да ги употребява.
Ситуацията при кравите е проста – каквото изядат, то директно се отразява на млякото. Затова най-вкусното мляко е от крави на свободна паша.

 

Фермите, от които идва млякото на Harmonica се намират в Троянския Балкан, Централна Стара планина, което освен чист въздух означава и достъп до някои от най-важните за фармакологията диворастящи растителни видове. Полезните вещества, които билките съдържат, са разнообразни – мазнини, белтъчини, сапонини, сурови протеини, горчиви и дъбилни вещества, захари, различни етерични масла, множество видове киселини, гликозиди, флавоноиди, минерални соли, алкалоиди, багрила, ароматични вещества, витамини и смоли; всички са богати на микро и ултрамикроелементи, а редица от тях съдържат и фитонциди: вещества с различен химичен състав, които имат свойството да ликвидират някои вредни микроорганизми като вируси, бактерии и микроби. Тревопасните диви животни и домашните млекодайни се хранят с голяма част от лекарствените растения, а към някои подхождат ограничено, според нуждите си. Растителното меню на кравите е разнообразно, стига животното да има възможност да се храни на воля – избирателно и винаги с това, което му е най-необходимо и полезно в момента.

А в зависимост от избора на храна, се променя и вкуса и аромата на млякото. Ето защо прясното мляко, с което правим млечните продукти на Harmonica има различен вкус и аромат в различните месеци – но винаги с гаранцията, че в него се съдържа най-полезното. Това е гаранцията на природата.

Ето и някои от любимите на кравите:

Глухарче

Вирее до 1800 м н.в., като е разпространено буквално в цялата страна. Цъфти от април до октомври, с ярко-жълти, едри цветове. То е изключително ценно и като храна, и като лечебно средство; използват се всичките му части. Листата на глухарчето са богат източник на витамини и минерали, особено витамин С, бета-каротин, желязо и калий. Употребява се при жлъчни и чернодробни заболявания и за подобряване на храносмилането. Рано напролет, преди да е цъфнало, това прекрасно растение е любима храна на кравите и именно то придава топлия жълтеникав оттенък на нашето мляко през този сезон, а вкусът му носи пикантната, кисело-горчива жилка на младите листенца.

Мащерка

 

Ароматична билка, разпространена по скалисти места до 2000 м н.в., чиито стръкове се използват за гръден и успокоителен чай, при сърдечна невроза, простатит. Цъфти в периода юни-август с множество прекрасни бледорозово-лилави цветчета. Кравите я търсят и ядат рядко, но тогава млякото дъхти на дива гора в разгара на лятото, а вкусът е с деликатни, почти недоловими нюанси на гочив бадем.

Червена детелина

Широко разпространена навсякъде до 1500 м н.в., тя е една от т.нар. „благи треви”, любима на кравите. Цъфти от май до юли с изящни розово-червени цветове. Фармакологията употребява листата и цветовете като засилващо апетита средство. Млякото носи ухание на свежест, а вкусът му е леко, нежно сладък.

Богородиче

Среща се из храсталаците и слънчевите припеци до около 1800 м н.в. Цъфти през месеците април – юни, със сини, по-рядко розови или бели цветове. Употребяват се стръковете за билкови чайове при болки в стомаха, проблеми с жлъчката. Кравите похапват това растение, когато усетят леко неразположение. Богородичето придава на млякото кадифен вкус, долавя се особена нотка на ментол и ухание на шоколад.

Фий

Вирее почти навсякъде в България и цъфти от март до ранния май с впечатляващи, лилаво-червени цветове. Неговата смеска с овес е главният източник за висококачествения фураж, богат на белтъчини и други ценни хранителни вещества, който кравите приемат през студените месеци. Сеното, получено от него, е любимо на животните и така млякото има лек, ефирен аромат, долавят се фини дървесни нотки, а вкусът му е съблазнително карамелен.

Бял равнец

 

Среща се често из цялата страна до 1500 м н.в. Цъфти в периода април-септември с дребни, нежно-розови и бели цветове. Употребяват се стръковете – има кръвопречистваща сила и е идеално средство за детоксикация на организма; всъщност в старите билкарски книги белият равнец е наричан „избавление от всички беди” и неговите граничещи с чудотворното свойства са предмет на хиляди изследвания. Тревопасните животни много обичат това растение, търсят го в ранна пролет, когато е младо и преди периода на цъфтене. То е съставна част на фуража, с който кравите се хранят и така целогодишно подпомага качествата на млякото и му придава чуден свеж аромат и плътен, запомнящ се вкус.

Прясно мляко Harmonica

Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.