Мисия: От нищо – нещо

Къде видяхме проблем?

Факт 1: Всяка година една трета от произведената за консумация храна в света се изхвърля. Това се равнява на 1,3 млрд. тона. Статистиката за Европейския съюз показва, че на човек се пада по 173 кг изхвърлена храна годишно. (Източник: Европейски парламент)

Факт 2: Пилеенето на ресурси и създаването на повече отпадъци показват икономическия и екологичния аспект на проблема. В социален план изхвърлянето на годна за консумация храна ярко контрастира на факта, че през 2020 година 10% от населението на света (между 720 и 811 милиона души) страда от недохранване. (Източник: Доклад The State of Food Security and Nutrition in the world)

Факт 3: Храна се губи по цялата верига – от селското стопанство, през хранителното производство и търговията до крайния потребител. Отглеждането и преработването на хранителни продукти изискват енергия и природни ресурси, които в днешно време не можем с лека ръка да си позволим да изхвърлим на бунището. Изхвърлянето на храна е отговорно за 8% от парниковите емисии, което е колкото емисиите на пътния транспорт в глобален план.

Как да се справим с нарастващото население на планетата и с увеличаващото се напрежение, свързано с произвеждането на достатъчно храна за всички, без това да доведе до нови екологични и социални катастрофи?

Очевидно е – имаме нужда от сериозна промяна в системата, която създава тези параметри. Какво обаче е нужно, за да се променят нещата и вместо да се съсипва храна, да се справим с глада и да намалим парниковите емисии ?

Как работим?

Ние видяхме възможност да бъдем част от движението, което търси решения. Затова запретнахме ръкави и тръгваме по следите на хранителните „отпадъци“ . Целта ни е да открием ценна храна точно преди да бъде изхвърлена. А от нея да направим пълноценни и качествени продукти, които да стигнат до колкото се може повече хора.

Нарекохме инициативата “Oт нищо – нещо”. Ще следваме принципите на работа на harmonica – да изграждаме партньорства и да въвличаме различни участници. Ще работим с преработватели, фермери, ресторантьори, готвачи, търговци.

И всички заедно ще търсим решението, което да дава резултат и да е пример за други като нас. Ще работим така, че този пример да може да бъде следван и копиран, и може би един ден – да бъде част от нормалното в хранителния сектор.

Кой е първият продукт?

Първият ни проект е да използваме хляб от магазините, който вече е трудно да бъде продаден, но все още е годен – старият хляб, който иначе би бил изхвърлен като ненужен. Изкупуваме го от магазините и го превръщаме в „течен хляб“ – чудна крафт бира: светъл ейл, тъмен ейл и пшенична бира.

Какво следва?

След това ще насочим прожекторите към отпадъците от борсите за зеленчуци, към всички производства, които можем да обхванем и организираме в една инициатива за чиста, вкусна, пълноценна и качествена храна.

Следете на от нищо – нещо в harmonica.bg, а ако имате идеи за подобни проекти, пишете ни.

Инициатива за пълноценна и качествена храна, направена от "отпадъци"
Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.