По-кисело мляко

Сигурно вече сте срещнали киселото ни мляко с лилавата капачка на рафта в магазина, може би дори сте се влюбили в него. А кой не иска да знае малко повече за новата си любима храна? И тъй като ние обичаме да обясняваме, в този пост ще ви разкажем какво точно му е по-киселото на киселото мляко с лилавата капачка. Време беше за нещо ново (или добре забравено старо) и силно – една по-твърда версия на киселото мляко, специално за хардкор феновете му. Вярваме, че и вие сте оценили изразения му, характерен вкус на наистина кисело кисело мляко.

От какво зависи колко кисело е киселото мляко?

Вече знаете, че киселото ни мляко се прави със закваска от двата популярни в България щама млечнокисели бактерии Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Именно те са отговорни за аромата, консистенцията и киселинността на млякото. Балансът между двете бактерии пък зависи от температурата и времето на заквасване. Например Lactobacilus-ът обича да му е по-топло и се развива по-бързо на по-висока температура от тази, която се харесва на Streptococcus-а. Дори няколко градуса повече по време на заквасяването променят значително баланса в полза на Lactobacillus. А когато той е повече, млякото е по-кисело на вкус. Да, точно това е млякото с лилавата капачка. Streptococcus дава повече мек аромат и по-сладък лек вкус, като млеката със зелена и синя капачка. Причината за вкуса се крие в тайната на заквасяването, а ние сме се опитали да предложим различни млека за всеки вкус, било по-кисел или умерено сладък.

Откъде идва млякото harmonica?

Ако сте заклети фенове на киселото мляко, то със сигурност искате да знаете, ако не родословието на кравите, които го произвеждат, то поне от къде всъщност пристига то. Нашето мляко от самото начало идва само и единствено от двете сертифицирани био ферми в Троянския балкан. Едната се намира в село Белиш, а другата – в Добродан. С две думи млякото под лилавата капачка, както и всички негови предшественици, е от пасищно отглеждани в България крави. 

Защо киселото ни мляко не е с БДС?

И тук сме си свършили работата и сме проучили въпроса в дълбочина. Затова смятаме, че държавният стандарт относно млякото е остарял, и мислим, че дори сме го изпреварили по следните точки:

 1. По държавен стандарт може да се добавя сухо мляко в киселото мляко, стига това да се посочва на опаковката. Ние не добавяме нищо друго освен закваска.

 2. По държавен стандарт кофичките трябва да са от полистирол, докато ние вярваме и отстояваме, че полипропиленът е по-подходящата пласмаса за храна, тъй като при него няма миграция на пластмасови частици към млякото.

 3. По БДС млякото се хомогенизира, т.е. млякото преминава през тесен процеп при високо налягане, за да добие по-гладка структура. Така се разбиват едрите мастни глобули, докато ние не го правим и оставяме парченцата масло да плуват в млякото. Както е най-естествено за него.

Защо капачката на киселото ни мляко е хартиена?

Капачките на киселото ни мляко са направени от два слоя – външен (хартиен) и вътрешен (от полиетилен). Избрахме тази комбинация от материали, защото е по-екологично. Алуминиевите капачки, макар да се отварят по-лесно, не се рециклират.

А защо все още не използваме стъклени буркани за киселото си мляко, можете да прочетете тук.

Социално