Приятносладко

Защо ползваме тапиока за подсладител в новия сироп

автор: Ана Алексиева

Докато работехме над разширяването на гамата от сиропи harmonica, много ни се искаше да предложим алтернатива на захарта като подсладител. Така, по метода на изключването и задълбоченото проучване и тестване, стигнахме до подсладител, извлечен от тапиока, който ни впечатли с деликатната си сладост (затова препоръчителното съотношение на смесване на сиропа с вода е 1:5) и неутрален цвят. Сиропът от тапиока е естествен подсладител, който се извлича от корените на растението касава, познато и като маниока. Освен че вирее в райони с бедни почви, с което осигурява препитание и поминък на много хора в Африка и Южна Америка, сиропът приготвен от маниока е богат на бързо усвоими захари, които са безценни за активни и спортуващи хора. А неутралният аромат и цвят на тапиоката, оставят ментата да изпъкне като истинска кралица в тази ароматна приказка.

И така, събиралата слънце по странджанските поляни органична ароматна мента намери своя спътник за плътен вкус, който да радва небцето, и в топъл, и в студен вариант.

 

Новият ни сироп носи целия набор от полезни свойства на ментата – действа ободряващо, успокоява стомаха, подпомага храносмилането, подсилва апетита и имунната система.

 

Затопленият ментов сироп е идеално средство срещу пресипнало гърло или настинки, особено през зимата. Но понеже сме на прага на лятото, препоръчваме го изстуден – неповторимо свеж и тонизиращ, идеална основа за летни коктейли или домашна лимонада.

Какво е тапиока?

Първо, хубаво да се знае, че маниоката, тапиоката и сиропът от тапиока са много различни неща. Коренът от маниока е богат на скорбяла, минерали и белтъчини, но сиропът от тапиока няма никакви. Тук става дума за маниокота и тапиоката.

 

С това причудливо име се нарича извлека от корените на храста маниока – продукт, който в България се среща най-често под формата на брашно или малки бели перлички. Коренът от маниока, богат на скорбяла, минерали и белтъчини, е една от основните храни в развиващите се страни.

Легендите разказват, че още маите са отглеждали култивирана маниока и че дългите и заострени корени са били основен хранителен продукт за населението на Америка, преди Колумб да стъпи на новата земя. За вторичния продукт – тапиоката – източниците също са изпълнени с вълнуващи истории, като например тази, че тапиоката е наречена на Тупѝ – най-голямата етническа група на коренното население на Бразилия. В резултат на великите морски експедиции между 15 и 17 век, тапиоката достига, заедно с домата, картофа и царевицата, и до Европа. Най-разпространената версия, обаче е, че тапиоката има азиатски произход.

 

Независимо къде точно се крие истината, тапиоката е доста интересен продукт с широко приложение, благодарение на своята висока хранителна стойност.

Важно е да се знае, че тапиоката трябва да се консумира обработена и да се избягва суровия корен от маниока, заради съдържащата се в него циановодородна киселина, която е много токсична.

Нейното съдържание определя и нивата на сладост и горчивост на маниоката. За да бъде премахната киселината и продуктът да е безопасен, корените от маниока преминават различни етапи на обработка, за да се стигне до пакетите брашно или перлички по рафтовете на магазините.

Заради високото съдържание на нишесте, тапиоката често се използва за сгъстяване на супи под формата на брашно, което набъбва при готвенето, или за приготвяне на кремове и различни десерти, когато тапиоката е като перлички, които стават прозрачни и лепкави при варенето. Нейният аромат е неутрален, което позволява кулинарно развихряне с най-различни подправки. Подсказваме, че комбинацията с кокосово мляко е изключително приятна.

Ароматната мента, събиралата слънце по странджанските поляни, намери своя спътник за плътен вкус, който да радва небцето, и в топло, и в студено.

One thought on “Приятносладко

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Социално