Боза от пшеница и ръж

Боза от пшеница и ръж

Любимата боза harmonica има нова рецепта. Заради дъждовното лято на 2018, реколтата от био ръж беше много слаба. Ето защо решихме да променим рецептата, като добавим чиста българска пълнозърнеста пшеница от биологично земеделие към ръжта, за да продължим да радваме всички нейни почитатели.

Всичко останало остава без промяна – бозата е със захар, ще ферментира спонтанно и ще променя вкуса си всеки ден, ставайки по-резлива.

Когато започнахме да я правим, търсихме повече от година правилната рецепта и точните съотношения. Не съжаляваме за нито една от минутите прекарани в опити – днес можем спокойно да заявим, че правим истинска боза, такава, каквато трябва да бъде.

Качества

Аромат на ръжен хляб
Цвят тъмно кафяв
Вкус типичен, сладък, променя вкуса си всеки ден
Съхранение хладилно съхранение при температури от 2 до 8 градуса

Съдържание

Българска био пълнозърнеста пшеница, био ръж, био захар. След 48 часа ферментация бозата съдържа полезни млечно кисели бактерии, които действат като естествен дезинфектант на чревната система.

Как се прави

Използваме само пълнозърнеста пшеница, ръж, вода, сурова тръстикова захар и 20-годишния опит на Вальо. Първо варим ръжта на 150 градуса, след това добавяме суровата захар и оттам бозата започва свой собствен живот.

Без да добавяме каквато и да е закваска или мая, бозата започва да ферментира от само себе си и това е тъй наречената “дива ферментация” - различните полезни млечнокисели бактерии и дрожди, които се намират по естествен път в прясната боза, започват да се хранят със захарите.

И тъй като това е напълно естествен процес, в който ние не се намесваме, между различните партиди боза, винаги ще има разлика във вида и броя на съдържащите се вътре микроорганизми. Тъкмо това е най-ценното на дивата ферментация, чрез която можем да създадем храни с огромно разнообразие от микроорганизми.

Хранителна стойност

за 100 мл.

в 100 мл. GDA за 100g
Енергийност 69.4 kcal / 290 kJ 3.47%
Мазнини 1.6 g 2.29%
Въглехидрати 12.65 g 4.87%
- от които захари 10.73 g 11.92%
Белтъчини 1.1 g 2.20%
Сол 0 g 0%
  • Certified Organic
  • Vegan
  • GMO Free
  • Pesticide Free
  • BG-BIO-02

Опаковки

Боза от пшеница и ръж

– пластмасови бутилки 250 ml

– пластмасови бутилки 500 ml

– пластмасови бутилки 1 l

Предложения

Бозата традиционно се комбинира с банички или понякога с пасти. Задължително е да накарате всеки чужденец, който ви е на гости, да опита именно нашата, за да не остане с погрешното впечатление, че боза е онова сладникаво кафяво нещо, което се продава навсякъде.

Бозата ни е направена със захар, а не с изкуствени подсладители. Няма и консерванти. Всичко това ѝ позволява да продължи да ферментира и да добива характерния резлив вкус, след като я отворим. След 48 часа ферментация бозата съдържа полезни млечно кисели бактерии, които действат като естествен дезинфектант на чревната система.

Лятото, ако не се съхранява правилно (в хладилник) може да се превърне в бомба. Буквално.

Социално