Боза от ръж

Боза от ръж

Вече повече от десет години продължаваме упоритата ни борба да поддържаме традицията в правенето на бозата. През това време успяхме да натрупаме много истории, свързани с нея. Например, когато решихме да я правим, никой не вярваше, че боза със захар и толкова кратък срок на годност ще се продава. Или медийната “бомба” с гръмнала ни боза, която вместо да уплаши хората, я направи още по-популярна, защото е доказано истинска (цялата история можете да си припомните тук).

Легендарната напитка, с която израснаха поколения българи, в последните десетилетия безспорно позагуби от славата си заради масовата употреба на консерванти, стабилизатори и изкуствени подсладители в името на по-ниската цена.

Затова избрахме правим нашата боза така, както трябва – в нея има само биологично отгледано зърно, вода и био захар.

При ръжената боза ферментацията протича много бързо и тя лесно става резлива, ако за кратко остане на топло. Вкусът е специфичен, а фибрите от ръжта се усещат отчетливо.

Когато започвахме да я правим, търсихме повече от година правилната рецепта и точните съотношения. Не съжаляваме за нито една от минутите прекарани в опити – днес можем спокойно да заявим, че правим най-добрата боза от ръж в околностите.

Качества

Аромат на ръжен хляб
Цвят тъмно кафяв
Вкус типичен, сладък, променя вкуса си всеки ден
Съхранение хладилно съхранение при температури от 2 до 8 градуса

Съдържание

Българска био ръж, био захар. След 48 часа ферментация бозата съдържа полезни млечно кисели бактерии, които действат като естествен дезинфектант на чревната система.

Как се прави

Използваме само ръж, вода, тръстикова захар и 20-годишния опит на Вальо. Първо варим ръжта на 150 градуса, след това добавяме захар и оттам бозата започва свой собствен живот.

Без да добавяме каквато и да е закваска или мая, бозата започва да ферментира от само себе си и това е тъй наречената “дива ферментация” - различните полезни млечнокисели бактерии и дрожди, които се намират по естествен път в прясната боза, започват да се хранят със захарите.

И тъй като това е напълно естествен процес, в който ние не се намесваме, между различните партиди боза от ръж, просо и лимец, винаги ще има разлика във вида и броя на съдържащите се вътре микроорганизми. Тъкмо това е най-ценното на дивата ферментация, чрез която можем да създадем храни с огромно разнообразие от микроорганизми.

Хранителна стойност

за 100 мл.

в 100 мл. GDA за 100g
Енергийност 69.4 kcal / 290 kJ 3.47%
Мазнини 1.6 g 2.29%
Въглехидрати 12.65 g 4.87%
- от които захари 10.73 g 11.92%
Белтъчини 1.1 g 2.20%
Сол 0 g 0%
  • Certified Organic
  • Vegan
  • GMO Free
  • Pesticide Free
  • BG-BIO-02

Опаковки

Боза от ръж

– пластмасови бутилки 500 ml

– пластмасови бутилки 1 l

Предложения

Бозата традиционно се комбинира с банички или понякога с пасти. Задължително е да накарате всеки чужденец, който ви е на гости, да опита именно нашата, за да не остане с погрешното впечатление, че боза е онова сладникаво кафяво нещо, което се продава навсякъде.

Бозата ни е направена със захар, а не с изкуствени подсладители. Няма и консерванти. Всичко това ѝ позволява да продължи да ферментира и да добива характерния резлив вкус, след като я отворим. След 48 часа ферментация бозата съдържа полезни млечно кисели бактерии, които действат като естествен дезинфектант на чревната система.

Лятото, ако не се съхранява правилно (в хладилник) може да се превърне в бомба. Буквално.

Последвайте ни