Пшенично пълнозърнесто брашно

Пшенично пълнозърнесто брашно

Изборът на брашно определя успеха на рецептата и вкуса на хляба, козунака и дори палачинките в събота сутрин. Затова е добре да сме сигурни в качеството и произхода на “насъщния”, особено, когато го правим сами.

При пълнозърнесто брашно се ползва цялото пшеничено зърно. Външната му обвивка е богата на минерали и растителни влакна (фибри). И тъй като мелим брашното на каменна мелница, запазваме важните полезни макроелементи на житото, защото процесът не включва загряване.

Затова брашното е с високо съдържание на фибри, белтъчини и минерали.

Цифрите на опаковките (тип 1000, 1750, 1850, 2000) означават пепелното съдържание на брашното в проценти.
Например:
Тип 1000 – ръжено брашно означава, че има 1% пепелно съдържание.
Тип 1750 – Пълнозърнесто ръжено брашно – 1.75% пепелно съдържание.
Тип 1850 – Пълнозърнесто пшенично брашно – 1.85% пепелно съдържание.
Тип 2000 – Брашно от лимец – 2% пепелно съдържание.

Процентите поясняват колко от обвивката на зърното остава в брашното. Колкото по-високо е пепелното съдържание, толкова по-пълнозърнесто е брашното.

Load More

На полето зърното ни се отглежда без минералните торове на химическата индустрия, използват се естествени органични торове. Плевелите се унищожават по мехничен начин а не с химически препарати. Предпазвайки се от вредителите и болестите, използваме средства, които са толерантни към полезните обитатели на екосистемата.
Второ, още преди да се прибере зърното, складовете се обработват с позволените в био земеделието препарати и се вземат всички мерки да се предотврати влизането на вредителите при зърното.
В склада, след като се събере зърното, то не се обработва с препарати за “дезинсекция”, за да се очистят “вредителите”, а се взимат мерки тези насекоми и животни въобще да нямат достъп до вкусното зърно. Когато се налага, се използват естествени препарати, но без да имат контакт със зърното. Разполагат се около него, за да им попречат. Защото не само “вредителите” се хранят с обработеното с отрова зърно, а и ние, нали така?

Във всичко, което правим, искаме да сме пример за това, че добрите решения съществуват и не е нужно отглеждането на храна да е най-унищожителната човешка дейност. А и за да ни е вкусно.

Load More

Качества

Аромат на пшенично брашно
Цвят пясъчно-кафяв
Вкус брашнен
Външен вид типичен за пълнозърнесто брашно
Съхранение на сухо и прохладно място, защитено от влага и пряка слънчева светлина
Срок на годност 18 месеца

Съдържание

Само цели пшеничени зърна, смлени на каменна мелница. Нищо добавено.

Пепелно съдържание: до 1.85% към абсолютно сухо вещество.

Как се прави

Пълнозърнестото ни пшенично брашно е направено по класическата технология със смилане на цялото зърно на каменна мелница. Така запазваме всички полезни елементи на зърнената обвивка. Затова брашното е с високо съдържание на фибри, белтъчини и минерали.

Хранителна стойност

в 100 г.

Енергийност

341 kcal / 1433 kJ

Мазнини

1.7 g

- от които наситени

0.4 g

Въглехидрати

67 g

Белтъчини

12 g

Фибри

17 g
  • Certified Organic
  • Vegan
  • GMO Free
  • Pesticide Free
  • BG-BIO-02

Опаковки

Пакет от 1 кг.

Предложения

Био брашната идват от зърна, които не са третирани с пестициди и изкуствени торове. Те са гледани при естествени условия и са с чист произход.

Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.