Айрян

Айрян

Айрянът ни е една от големите гордости. Защото е типична местна напитка, която хората познават от векове, и по тази причина е изключително трудно да се направи айрян, който задоволява вкуса на всеки. Знаем го от личен опит, тъй като ние – стига излишна скромност – успяхме. Всеки, който да го опита, ни поглежда изненадано и след това надига лакомо жаден за още.

Качества

Аромат характерен, млечен
Цвят бял
Вкус типичен, леко солен, нехомогенизиран (което значи, че се усеща структурата на млякото)
Външен вид течен
Съхранение в хладилник при температури между 2 и 6 градуса

Съдържание

Биологично натурално краве мляко, вода – 30%, хималайска сол, българска закваска Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus.

Как се прави

Използваме пъломаслено био прясно мляко. След пастьоризацията го охлаждаме до около 35 градуса. Добавяме закваска и оставяме в голям шестстотин литров съд за 5-6 часа (докато достигне определена киселинност). Разбъркваме и разбиваме, добавяме водата и солта. Сипваме в бутилки.

Хранителна стойност

в 100 г.

Енергийност 41.1 kcal / 171.8 kJ
Мазнини 2.3 g 2.3%
- от които наситени мастни киселини 1.5 g
Въглехидрати (лактоза) 2.9 g 2.9%

Белтъчини

2.2 g 2.2%

Сол (натрий)

0.3 g 0.3%
  • Certified Organic
  • Gluten Free
  • GMO Free
  • Pesticide Free

Опаковки

Айрян

- Бутилка PET от 500 ml.

 

Предложения

Едва ли ще ви научим на нещо ново, ако ви кажем, че върви добре с баници, кексове и всякакви закуски. От сигурни източници сме чували, че с няколко капки зехтин и черен пипер, айранът става още по-добро мезе за някои високо концентрирани алкохолни напитки. И, за разлика от тях, може да бъде консумиран с удоволствие, но без мярка.

Биологичен, нехомогенизиран, с пробиотична закваска, с ограничено количество хималайска сол.

Социално