Кашкавал

Кашкавал

Една от причините кашкавалът да не е толкова известен по света, колкото белия си саламурен братовчед, е, че у нас истински кашкавал отдавна почти не се продава. Чужденците си мислят, че кашкавалът това е нещо като тяхното жълто сирене, но не толкова добро. И се заблуждават – кашкавалът има свой собствен характер, който го прави различен от всички други сирена. И разбира се е въпрос на вкус, но ние твърдим, че той се нарежда съвсем достойно до останалите свои себеподобни.

Искате доказателство? Опитайте нашия кашкавал. Той е направен така както са го правили майсторите преди индустриалната епоха – от чисто прясно мляко и спазвайки всеки детайл от технологията.

Един килограм кашкавал се прави от 10-11 литра. След това той се оставя да зрее между 60 и 90 дни, което зависи от сезона, в който се прави – кашкавалът стига своя вкусов пик по различно време през годината.

Качества

Аромат характерен, млечен
Цвят жълт
Вкус класически кашкавал от краве мляко
Зреене минимум 60 дни
Външен вид типичен за български кашкавал тип Витоша
Съхранение в хладилник, при температури между 2 и 6 градуса

Съдържание

Българско био краве мляко, сирищна мая, закваска, калциев хлорид, сол.

Как се прави

Нашият кашкавал е от тип Витоша (направен от краве мляко). Не пастьоризираме био прясното мляко, а само го затопляме, за да запазим полезните млечнокисели бактерии. След това го охлаждаме и добавяме закваска. След 30 - 40 минути закваската е хванала и млякото е подсирено. Оставяме едно денонощие и отделяме кашкавала от калъпа.

Зреенето е много важен процес за кашкавала – то го дарява с романтичен и нежен млечен вкус, който се дължи изключително на чистото и вкусно мляко, затова и не пестим нито ден от този важен период (който при нас отнема минимум 60 дни).

Хранителна стойност

в 100 г.

Енергийност

322 kcal / 1340 kJ

Мазнини

24 g

Въглехидрати

1.6 g

Белтъчини

25 g

Сол

2.2 g
  • Certified Organic
  • Gluten Free
  • GMO Free
  • Pesticide Free

Опаковки

- Опаковки вакуум 300 гр.

Предложения

Всеки български родител познава чудодейните свойства на кашкавала да спасява гладни деца, положен върху филийка и препечен на фурна. Иначе кашкавалът има много забавно и екстравагантно поведение настърган в спагети или юфка. Не бива в никакъв случай да се подценяват и качествата му на студено предястие – набучен на клечка и гушнат със зърно грозде.

Социално