Кашкавал

Кашкавал

Кашкавалът е един от кулинарните символи на България. Правенето му не е голяма философия, процесът е прост и производителите са много. Ние се захванахме с кашкавал в търсене на най-добрия вкус, без никакви компромиси. Ето кои са четирите ни тайни, които открихме:

  • млякото, от което се прави, е от биологични ферми в райони, в които климатът позволява над 90% от целогодишната храна на кравите да идва от паша, сено или силаж, а това за нас означава невероятен аромат и вкус;
  • загряваме млякото до 68 градуса, за да запазим прекрасния му характер. За един килограм кашкавал са нужни между 10 и 11 литра мляко;
  • не отделяме сметаната, а използваме пълномасленото мляко, за да получим по-богат и плътен вкус, а мазнината ни дава още по-пълен млечен аромат;
  • оставяме го да зрее, докато достигне своя вкусов пик. В различните сезони това се случва по различно време, между 60 и 90 дни, И тук е важен майсторлъкът, а не бързането за пазара.

Опитайте го и ни пишете дали ви е допаднал.

Добрият вкус започва от грижата за природата във фермите. Произходът на млякото е един от ключовите фактори, от които зависи качеството и вкуса на произведените от него продукти.

В конвенционалното производство на мляко се използват крави от породата Холщайн. Обикновено се отглеждат в затворени помещения, без слънце, естествена среда, и почти никакво движение. Поради това, те често боледуват. За лечението им се ползват антибиотици, което се отразява на млякото им. Преди то да бъде вложено в краен продукт, се третира допълнително. Такa получените от индустриални млечни продукти, са лишени от важните си хранителни вещества.

Млякото harmonica, идва от крави, порода Монбелиард. Те са подходящи за отглеждане в полупланинските райони и климат, тъй като имат здрави копита и мускулесто тяло, които ги предпазват от травми и боледувания. Това са крави, които спокойно можем да определим като щастливи – през лятото са на свободна паша по дивите полупланински пасища на Троянския Балкан. Пасищата в био фермите не са пръскани с пестициди или торени с изкуствени торове, т.е. храната на кравите е абсолютно чиста. Това се отразява на млякото им. Свободната паша допринася за по-високите хранителни стойности на млякото – то е с повече калций, Омега 3 и CLA (свързана линолова киселина).

Load More

Качества

Аромат характерен, млечен
Цвят жълт
Вкус класически кашкавал от краве мляко
Зреене минимум 60 дни
Външен вид типичен за български кашкавал тип Витоша
Съхранение в хладилник, при температури между 2 и 6 градуса

Съдържание

Българско био краве мляко, сирищна мая, закваска, калциев хлорид, сол.

Как се прави

Нашият кашкавал е от тип Витоша (направен от краве мляко). Не пастьоризираме био прясното мляко, а само го затопляме до 68 градуса, за да запазим полезните млечнокисели бактерии. След това го охлаждаме и добавяме закваска. След 30 - 40 минути закваската е хванала и млякото е подсирено. Оставяме едно денонощие и отделяме кашкавала от калъпа.

Зреенето е много важен процес за кашкавала – то го дарява с романтичен и нежен млечен вкус, който се дължи изключително на чистото и вкусно мляко, затова и не пестим нито ден от този важен период (който при нас отнема минимум 60 дни).

Хранителна стойност

в 100 г.

Енергийност

322 kcal / 1340 kJ

Мазнини

24 g

Въглехидрати

1.6 g

Белтъчини

25 g

Сол

2.2 g
  • Certified Organic
  • Gluten Free
  • GMO Free
  • Pesticide Free

Опаковки

- Опаковки вакуум 300 гр.

Предложения

Всеки български родител познава чудодейните свойства на кашкавала да спасява гладни деца, положен върху филийка и препечен на фурна. Иначе кашкавалът има много забавно и екстравагантно поведение настърган в спагети или юфка. Не бива в никакъв случай да се подценяват и качествата му на студено предястие – набучен на клечка и гушнат със зърно грозде.

Млякото, от което се прави, е от биологични ферми в райони, в които климатът позволява над 90% от целогодишната храна на кравите да идва от паша, сено или силаж, а това означава невероятен аромат и вкус.

Социално