Сирене

Сирене

Запознайте се със сиренето ни. Прави се с прецизност и чистота, с био прясно пълномаслено мляко. То има характерен вкус, който зависи не само от майсторлъка и продължителността на зреене, но и от това в кой сезон е доено млякото, тъй като пашата на животните е различна през годината. Добрата хигиена на доене също е от значение, тъй като това гарантира запазване на чистия аромат на млякото.

Традиционните български култури Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus и дългият период на зреене гарантират ценните му хранителни качества. Правим всичко това, защото за нас е въпрос на чест да предложим тази толкова любима на всички българи храна без никакви компромиси.

 

Добрият вкус започва от грижата за природата във фермите. Произходът на млякото е един от ключовите фактори, от които зависи качеството и вкуса на произведените от него продукти.

В конвенционалното производство на мляко се използват крави от породата Холщайн. Обикновено се отглеждат в затворени помещения, без слънце, естествена среда, и почти никакво движение. Поради това, те често боледуват. За лечението им се ползват антибиотици, което се отразява на млякото им. Преди то да бъде вложено в краен продукт, се третира допълнително. Такa получените от индустриални млечни продукти, са лишени от важните си хранителни вещества.

Млякото harmonica, идва от крави, порода Монбелиард. Те са подходящи за отглеждане в полупланинските райони и климат, тъй като имат здрави копита и мускулесто тяло, които ги предпазват от травми и боледувания. Това са крави, които спокойно можем да определим като щастливи – през лятото са на свободна паша по дивите полупланински пасища на Троянския Балкан. Пасищата в био фермите не са пръскани с пестициди или торени с изкуствени торове, т.е. храната на кравите е абсолютно чиста. Това се отразява на млякото им. Свободната паша допринася за по-високите хранителни стойности на млякото – то е с повече калций, Омега 3 и CLA (свързана линолова киселина).

Load More

Качества

Аромат на българско бяло сирене
Цвят натурален, без допълнително избелване
Вкус автентичен саламурен вкус
Зреене минимум 45 дни
Съхранение в хладилник, при температури между 2 и 6 градуса

 

Съдържание

Биологично сертифицирано краве мляко, сирищна мая, закваска, калциев хлорид, сол. Известно е, но да припомним – сиренето съдържа лесноусвоими протеини, също така много полезните мастни киселини, които са характерни за млякото на пасищните крави.

 

Как се прави

През пролетта и лятото (април-септември) цветята и билките, които основно съставят менюто на кравите, започват да цъфтят по пасищата на Балкана. Естествените багри в прясната растителност правят млякото по-жълто, което се отразява и на цвета на сиренето. Ароматът на тревите пък придава деликатен аромат на планински ливади.

Есенно-зимният период (октомври-март) е сезонът, в който животните се дохранват в обора с хубава, богата храна. Вследствие на това маслеността на млякото се повишава, а оттам и вкусът става по-плътен, а консистенциятя – по-мека и кремообразна Сиренето мени и цвета си – за разлика от лятното, сега то е по-светло, тъй като багрите в зимната храна не са в такова изобилие.

Хранителна стойност

в 100 г.

Енергийност

262 kcal / 1088 kJ

Мазнини

24 g

Въглехидрати

3.4 g

Белтъчини

14.9 g

Сол

2.2 g

 

  • Certified Organic
  • Gluten Free
  • GMO Free
  • Pesticide Free
  • BG-BIO-02

Опаковки

Сирене

- Вакуум плик от 400 гр

- Кутия със саламура, 400 гр

Предложения

Сиренето у нас се ползва като универсална съставка (или мезе) за всякакви ястия. Върви със сладко, солено, кисело, люто. Особено добре се разбира със свежите зеленчуци и плодове (не бихме заменили сиренето с диня през лятото дори и за няколко допълнителни години в живота).

Дългият процес на зреене осигурява лесноусвоими протеини и полезни мастни киселини.

Социално