Сироп от мента

Сироп от мента

Какво ще кажете за един сироп от… мента?

Освежаващ като морските вълни през първия ден на плажа. Разхлаждащ като сянката под асмата. Експлозивен като торба с лукчета.

Използвали сме мента от сорт Mentha piperita – възможно най-масленият и ароматен вид, събирал слънце по странджанските ливади.

 

Смятаме, че понятията сурова и нерафинирана захар подвеждат, оставяйки впечатление, че консумира непреработен продукт.

Истината е, че производството на всеки вид захар от меласа до инвертна захар или захарен сироп започва с един и същи процес – рафиниране.

Рафинирането означава още пречистване или филтриране. Целта е да се премахнат съставки или примеси, които оказват влияние на микробиологичния състав и съдържанието. Процесът може да се извърши машинно – с филтър или чрез затопляне и употребата на допълнителни химикали.

Фабриката, с която работим използва захар от Куба, която получава на големи блокове и разтопява при производство. Разтопената захар се слага в центрофуги които отделят кристалите от меласата. В зависимост от силата и продължителността на центрофугата се получават различните качества захар. Най-светлата захар (white < 45 IU) е скъпа, защото няма много предлагане, тъй като се прави само в добрите фабрики в Европа и САЩ. Следващата е Super light < 250 IU, а най-популярната е Extra Light < 500 IU. После, между 600 и 1400 IU е Golden Sugar, а след нея е Demerara (между 1400 и 2000 IU). Мусковадо е захар с добавена към нея меласа за цвят. Различните видове захар са подходящи за производството на различни продукти. Тъмните, меласни захари като мусковадото и демерара не са подходящи за друго освен за самостоятелен пакетаж. Заради високото им съдържание на влага те дават предпоставка за развитието на нежелани микроорганизми. В конвенционалното производство не биха препоръчали употреба на сурова захар защото не е безопасна. В био вариант е допустимо, но не препоръчително. Сурова е захар с ниска поларизация (99.5 е границата, над която захарта се определя от митническите закони като сурова).

Освен митнически стандарт, няма друга официална регулация, която да дефинира какво е сурова захар. Суровата захар съдържа пепел, остатъци, пръст и боклуци, затова е необходима допълнителна обработка. Променихме етикетите, за да стимулираме подобни дискусии. Вярваме, че е важно хората да разбират ясно кога става дума за производствен процес и кога дадено понятие се превръща в маркетингов похват без технологично покритие.

Load More

Качества

Аромат ментов, на лукчета
Цвят кехлибарен
Разреждане 1:5
Съхранение На сянка. След отваряне - в хладилник

Съдържание

Съдържанието му  е лаконично. В ментовия ни сироп има само:

  • био воден екстракт от мента
  • био тръстикова захар
  • регулатор на киселинността: лимонена киселина

Как се прави

Извличаме екстракт от метновите листа, добавяме захарта и затваряме в бутилки.

Хранителна стойност

в 100 мл.

Енергийност

247 kcal / 1033 kJ 12.35%

Мазнини

<1.25 g <1.25%

Въглехидрати

58.48 g 22.49%

- от които Захари

54.3 g 60%

Белтъчини

<0.47 g <0.94%
  • Certified Organic
  • Vegan
  • GMO Free
  • Pesticide Free
  • BG-BIO-02

Опаковки

- стъклени бутилки 750 мл.

Предложения

Може да го добавите към някой скучен сок. Или пък да придадете чар на някой сладкиш. Може!  Може! Но и да го пийнете в класическия му вариант, разреден с вода в съотношение 1 към 7, пак няма да сбъркате.

Всичко, което измислите с този сироп през лятото е плюс!

Последвайте ни