Зеленчуков терин

Зеленчуков терин

Направихме зеленчуковия терин по оригинална рецепта, която разработихме заедно с шеф Ивайло Петров от ресторант „Lazy“.
Целта ни беше да създадем вкусен и полезен продукт, в който да намерим приложение на не много популярната, но изключително ценна земна ябълка, известна още като топинамбур, гулия или йерусалимски артишок. Тя предлага високо съдържание на инулин – естествен пребиотик с много водоразтворими фибри, които се грижат за благополучието на полезните бактерии в стомаха ни. Тези фибри не се разграждат по време на храносмилане и това ги прави още по-ценни. Освен това инулинът е естествен пребиотик, който стимулира развитието на полезните бактерии, подобрява обмяната на мазнините и подпомага регулирането на кръвната захар.

Качества

Аромат на разнообразни български био зеленчуци
Главни герои земна ябълка, коприва, чушка, чесън, индийско орехче и сусам
Вкус богат зеленчуков, специфично съчетание между земната ябълка и копривата
Съхранение на прохладно и сухо. След отваряне - в хладилник.
Ползи богат на инулин - естествен пребиотик, стимулиращ развитието на полезните бактерии. Той подобрява обмяната на мазнините и подпомага регулирането на кръвната захар.

 

Съдържание

Освен 38% земна ябълка, теринът съдържа още типични за българския вкус зеленчуци като патладжан, коприва, сусам, червена чушка и лук. Списъкът с внимателно подбрани съставки продължава с популярния в Япония агар-агар, който се добива от червени водорасли – слагаме го, за да получим перфектната консистенция. За баланс на вкуса добавяме малко чесън и индийско орехче.

Как се прави

Сваряваме земната ябълка, добавяме всички зеленчуци, продължаваме да варим до получаване на желаната от нас консистенция. На края прибавяме сусам, индийско орехче и чесън за вкус. Водата в съдържанието на терина е същата, с която е обработена земната ябълка, за да запазим ценните съставки.

Хранителна стойност

в 100 г.

Енергийност

46.4 kcal / 193 kJ

Мазнини

1.39 g

Въглехидрати

4.80 g

Белтъчини

1.88 g

Сол

0.1 g

 

  • Certified Organic
  • Gluten Free
  • Vegan
  • GMO Free
  • Pesticide Free

Опаковки

Стъклен буркан 260 гр.

Предложения

Можете да консумирате зеленчуковия терин по най-различни начини – просто да го намажете на препечена филийка или пък го използвайте като основа за супа или друга вкусна гозба. Трябва само да го разредите с вода и да не се страхувате да импровизирате, защото рецептата ще дойде от вашето въображение. Добавете картофи, подберете различни зеленчуци, не се притеснявайте да сложите любими билки и подправки. Кипнете на котлона или пъхнете във фурната до получаване на желаната гъстота и се наслаждавайте.

Дава ни възможност да използваме нетипични български зеленчуци от местни био ферми.

Някои хора не са свикнали с вкуса на земната ябълка и трудно го приемат.