polenta and béchamel sauce

Хрупкава полента с бешамел от манатарки

Полентата е вълшебна гозба, която носи северноиталианския дух на Ломбардия и Венеция и уют. Някои я харесват кремообразна и лека, други плътна и гъста, скрита под натрошено сирене. А днес я предлагаме в хрупкав вариант, покрита с велурен бешамел сос от манатарки, рагу от кладница и чипс от салвия за разкош. И ако последното изречение предизвика захапване на долната устна я от глад, я от притеснение, че е сложно постижимо, то уверено заявяваме, че не е така и заедно ще я приготвим в рамките на 1 час.  

Хайде, запретваме ръкави за този вълнуващ съвременен прочит на една традиционна италианска гозба. 

За сътворяването на 4 порции хрупкава полента с бешамел от манатарки са нужни около 50 минути (+ 2 часа в хладилник) и следните продукти.

Основни продукти за полентата:

200 г полента или царевичен грис

300 мл зеленчуков бульон

300 мл прясно мляко harmonica

100 г кашкавал harmonica

6-7 листа салвия

3 с.л олио за готвене harmonica

сол на вкус

Продукти за соса бешамел с манатарки:

600 мл прясно мляко

50 г масло harmonica

2 с.л или 20 г брашно

70 г кашкавал harmonica

30 г сухи манатарки harmonica

сол на вкус

Продукти за рагуто от кладница:

500 г гъби кладница

50 г масло harmonica

сол и черен пипер на вкус

Полентата

Сварете на слаб котлон полентата с бульона и млякото докато поеме всичко и омекне напълно. Ако не е достатъчно омекнала, добавете още вода. Към готовата кремообразна каша прибавете кашкавала и солта. Разбъркайте добре и изсипете в правоъгълна тава покрита с хартия за печене. Оставете да се изстуди и стегне в хладилник за поне 2 часа.

Бешамелът

Накиснете натрошените манатарки в топлото прясно мляко, за да се напоят и омекнат. Междувременно разтопете маслото и в него изсипете брашното като бъркате активно, за да не загори.  Следващата стъпка е да смесите гъбите, окъпани в мляко, с брашното и маслото. Добавяйте прясното мляко с манатарките на тънка струя в маслото и брашното. За да не стават бучки, прибавяйте млякото на малки порции и разбърквайте до пълното поемане на порцийката преди да добавите нова. Варете и бъркайте соса докато се сгъсти. Добавете настъргания кашкавал и сол. Разбъркайте и махнете от котлона.

Рагуто

Почистете и нарежете кладницата. Задушете парченцата в масло в тиган с капак. Когато са готови махнете капака, за да се карамелизират. 

polenta and béchamel sauce

Презентацията на творбата

За да получите на само хвалебствени думи за вкуса, а и за презентацията или иначе казано „плейтването“ (модерна дума за модерен прочин на класическа рецепта), предлагаме да се случи по следния начин.

Стегналата полента нарежете на триъгълници. Загрейте олио в тигана и добавете 6-7 листа прясна салвия. Поставете полентата и я оставете да хване лек загар от двете страни. Подредете в чиния, залейте със соса и разпределете парченцата кладницата. Поръсете с натрошени листа от хрупкавата салвия за разкош. 

 

 

 

Продукти на harmonica в рецептата

Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.