Полентата е вълшебна гозба, която носи северноиталианския дух на Ломбардия и Венеция и уют. Някои я харесват кремообразна и лека, други плътна и гъста, скрита под натрошено сирене. А днес я предлагаме в хрупкав вариант, покрита с велурен бешамел сос от манатарки, рагу от кладница и чипс от салвия за разкош. И ако последното изречение предизвика захапване на долната устна я от глад, я от притеснение, че е сложно постижимо, то уверено заявяваме, че не е така и заедно ще я приготвим в рамките на 1 час.
Хайде, запретваме ръкави за този вълнуващ съвременен прочит на една традиционна италианска гозба.
За сътворяването на 4 порции хрупкава полента с бешамел от манатарки са нужни около 50 минути (+ 2 часа в хладилник) и следните продукти.
Основни продукти за полентата: 200 г полента или царевичен грис 300 мл зеленчуков бульон 6-7 листа салвия 3 с.л олио за готвене harmonica сол на вкус |
Продукти за соса бешамел с манатарки: 600 мл прясно мляко 2 с.л или 20 г брашно сол на вкус |
Продукти за рагуто от кладница: 500 г гъби кладница сол и черен пипер на вкус |
Полентата
Сварете на слаб котлон полентата с бульона и млякото докато поеме всичко и омекне напълно. Ако не е достатъчно омекнала, добавете още вода. Към готовата кремообразна каша прибавете кашкавала и солта. Разбъркайте добре и изсипете в правоъгълна тава покрита с хартия за печене. Оставете да се изстуди и стегне в хладилник за поне 2 часа.
Бешамелът
Накиснете натрошените манатарки в топлото прясно мляко, за да се напоят и омекнат. Междувременно разтопете маслото и в него изсипете брашното като бъркате активно, за да не загори. Следващата стъпка е да смесите гъбите, окъпани в мляко, с брашното и маслото. Добавяйте прясното мляко с манатарките на тънка струя в маслото и брашното. За да не стават бучки, прибавяйте млякото на малки порции и разбърквайте до пълното поемане на порцийката преди да добавите нова. Варете и бъркайте соса докато се сгъсти. Добавете настъргания кашкавал и сол. Разбъркайте и махнете от котлона.
Рагуто
Почистете и нарежете кладницата. Задушете парченцата в масло в тиган с капак. Когато са готови махнете капака, за да се карамелизират.
Презентацията на творбата
За да получите на само хвалебствени думи за вкуса, а и за презентацията или иначе казано „плейтването“ (модерна дума за модерен прочин на класическа рецепта), предлагаме да се случи по следния начин.
Стегналата полента нарежете на триъгълници. Загрейте олио в тигана и добавете 6-7 листа прясна салвия. Поставете полентата и я оставете да хване лек загар от двете страни. Подредете в чиния, залейте със соса и разпределете парченцата кладницата. Поръсете с натрошени листа от хрупкавата салвия за разкош.