Зимна торта

Чуем ли „торта“, в съзнанието ни се прокрадва идея за някоя празнична трапеза и рожденик. От нас да знаете, за торта повод не е нужен. Всъщност една хубава торта може да бъде самия повод за празник. Ето такава рецепта ви представяме днес. Тази торта ще събере всички около масата и някъде между „ммммм“, „ехххх“ и „леле“ ще си разкажете по някоя весела декемврийска случка.

Решихме декорацията да е зимна, даже коледна, защото празничното настроение не ни е напуснало. Разбира се, ако решите, може да прескочите последната стъпка, а ние гарантираме, че вкусът все пак ще е „мммм“.

И така, както винаги, ще започнем с продуктите. А те са следните:

Продукти за блата:

240 г пълнозърнесто брашно

60 г орехи

1 бакпулвер

щипка сол

100 г захар

165 г масло

70 г мед 

3 яйца

220 г кисело мляко harmonica

Продукти за крема:

250 г крема сирене harmonica

250 г заквасена сметана

120 г шипков мармалад

500 мл сметана за разбиване

5 г ванилова захар

 

 

 

 

Декорация:

50 г бял шоколад

50 г захар

солети

кокосови стърготини

 

 

 

 


 

Блатът

Блатовете са едно от онези неща, които наричаме „предизвикателства“, но със забъркването на първия осъзнаваме, че е въпрос на желание, а не на качване на връх. Всичко зависи от точните пропорции, хубавото бъркане и добре загрятата фурна.

На първо време в купа смесете брашното, смлените орехи, бакпулвера и солта. В отделна купа разбийте маслото със захарта и добавете яйцата. Целта е да се получи светъл, пухкав крем. Към него добавете меда и киселото мляко. Разбъркайте отново до пълното смесване на съставките.

Следва да смесите двете купи – тази с крема и тази със сухите съставки. Объркайте ги добре до получаване на хомогенна смес. Разпределете тестото във форма за печене с диаметър 20см покрита с хартия. Можете да използвате и две отделни тави за печене с еднакъв диаметър, като разделите сместа поравно между двете.

Печете в предварително загрята до 180 С фурна за 40 мин. Ако не сте сигурни кога е готов, то използвайте клечка, с която да пробождате блата. Излезе ли суха, значи е време да го извадите. Не отваряйте фурната преди 20-тата минута, тъй като това може да попречи на блата да бухне. 

Когато блатът е изпечен, го оставете да се охлади напълно. Вече изстиналият блат разрежете на 4 по-тънки, които ще разделите с ефирен крем. 

Кремът

Този крем, ах този крем… Смесете пакетчето крема сирене с 250 г заквасена сметана и шипковия мармалад. Разбийте ги добре, за да получите еднородна смес с лешников цвят. Обгърнете четирите блата с вкусния крем. Най-лесно се получава когато тръгнете да го разпределяте от средата към външната част на блата.

Остава да облечете тортата в пухкав бял сняг. За целта разбиваме 500 мл сметана за разбиване. Можете да добавите захар, но ако харесвате свежия и леко накиселяващ вкус на сметаната, то препоръката ни е да не добавяте подсладители.

С шприц добавете няколко сметанови сферички по ръба на тортата, които да напомнят на преспи сняг, натрупани от някоя зимна вихрушка. 

Елхичките 

Завършваме тази зимна приказка с няколко елхички – нежни и закачливи. Могат да се направят от разтопен бял шоколад и карамел или пък само от едното, както предпочитате. За целта разтопете бял шоколад на водна баня.  Върху хартия за печене сложете няколко солети, като оставите достатъчно пространство между тях.  Върху наредените солети бавно и с тънка струя, за да контролирате накъде отива тя, излейте шоколада. Изчакайте да изстине и внимателно отлепете готовите елхички. По същия начин направете и карамелените елхички от разтопена захар.

За финал, посипете със снежинки от кокосови стърготини и сервирайте с усмивка, защото тази торта е цяла приказка, а вие – авторът. 

Продукти на harmonica в рецептата

Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.