Ще боядисваме яйца – естествено!

И най-забавното боядисване на яйца започва с най-досадното им варене. Когато стискаме палци от 20-те яйца да останат поне 5 здрави. Но освен да стискаме палци, можем да направим и още няколко неща:
– извадете яйцата от хладилника няколко часа, преди да ги варите – нека са на стайна температура;
– залейте яйцата със студена вода;
– намерете на яйцата съд по мярка
– не ги варете в твърде голяма тенджера;
– сипете във водата, в която ще ги варите, 1-2 супени лъжици морска сол.
Покрай боядисването на великденските яйца може да се почувствате като алхимик, който превръща различни хранителни продукти в бои за яйца! Забавно е! И много магическо! Освен това не е вредно за никого и не включва участието на нито едно от Е-тата!
Всеки един цвят се извлича чрез варене на съответния продукт в продължение на 10-15 минути в съотношение:
– 20 г куркума, 1 л вода
– люспите на 7 глави лук, 1 л вода
– 1 червена зелка, 1 л вода

След като се сварят, боите се оставят да изстинат и към всяка се прибавя 1 с.л. оцет. Слагаме студените яйца в съда с боята и ги оставяме да престоят една нощ в хладилник. Добре де, може и по-малко – между 6 и 8 часа.

После ги изваждаме, лъсваме ги с вълнен плат и мазнина и им позволяваме да красят с разкошни естествени цветове великденската ни трапеза!
Може да се почувствате като алхимик, който превръща различни хранителни продукти в бои за яйца! Забавно е!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Социално