Защо млякото ни е само от био кравеферми?

Търсим най-добрите решения и начин на работа в производството на храна. За вас, за дивата природа, за кравите и за фермерите.

Био кравите живеят повече, по-добре, животът им следва естествения природен ритъм. Затова и млякото, което дават, е по чисто и по-пълноценно. И в крайна сметка по-вкусно. А целият цикъл е така организиран, че да не унищожава дивата природа. Звучи невероятно, но за наше щастие тази утопия е реалност.

С какво се хранят кравите?

Докато ние, хората, често имаме право на избор какво пием и ядем, кравите в повечето случаи нямат такъв и зависят изцяло от волята на фермера. В промишленото отглеждане те се хранят с готови смески, в които минимум 60% от сухото вещество представлява концентриран фураж. Ако питате кравите, ще ви кажат, че това не е храна, направена за крави, просто така е по-лесно за фермерите. Най-често фуражът е закупен от други индустриални производители, отгледан с коктейл от синтетични торове и вредни пестициди.

Крава, вързана с верига, в промишлена кравеферма. Тези крави рядко напускат обора.

А как е в harmonica?

Почти половината от дажбата на всяка био крава е паша, останалата половина е сено и консервирана храна, получена при ферментация на зелени фуражи (силаж). Фуражите сe правят изцяло на място във фермите, за да сме сигурни в тяхното качество и за да са отгледани по методите на биологичното земеделие без синтетични торове и пестициди. А винаги, когато времето го позволява, кравите хващат Балкана, където пасат на воля и на чист въздух.

Една любопитна крава във фермата на Николай Чернокожев в село Белиш, Троянско. Фотограф: Яна Лозева, 2017

Как се лекуват кравите?

Честа практика в промишленото отглеждане на крави е купуването и транспортирането на животни от други кравеферми. Това, освен че води до стрес и физически травми, предразполага животните към заболявания и по-лесно пренасяне на зарази от стадо в стадо. Ветеринарите са принудени да лекуват животните, нерядко с антибиотици, след което, разбира се, тези лекарства преминават в млякото, което стига до хората.

А как е в harmonica?

Всички крави са родени във фермите. Израснали са в стадото и са живели винаги в същите условия.

Търсим най-добрите решения и начин на работа в производството на храна. За вас, за дивата природа, за кравите и за фермерите.

Кравите са много социални животни, а стадото е много йерархично, затова всяка промяна създава проблеми. Затова в био фермите, животните са по-здрави и боледуват по-рядко. А когато това се случи (защото био кравите също са крави и имат право да се разболеят) контролът по лечението е много стриктен, и се следват методите, одобрени от сертифициращия орган. А след лечение, кравите си почиват два пъти по-дълго от стандартно приетото, а млякото им не може да бъде използвано през този карантинен период.

Къде ходят кравите?

Промишленото производство на мляко и млечни продукти е направило така, че да ги възприемаме като нещо, което расте в магазина. В най-добрият случай ще покажем на децата някоя продълговата постройка в полето, докато пътуваме с колата, и ще кажем: „Ето оттук идва млякото“. Нищо чудно, че много градски деца трудно отличават крава от магаре.

А как е в harmonica?

Ако се разходите до някоя от кравефермите harmonica, ще откриете стадата на някоя зелена поляна пълна с шарени и симпатични крави. Всяка от тях си има и име, но ще те оставим да се запознаеш лично с тях (не сме ги научили още да говорят, просто с тях винаги има човек, който ще ги представи). Ако точно този ден са останали в обора, ще видиш, че повечето избират да са на открито и понеже решението дали да са вътре или вън си е тяхно (за разлика от сестрите им в промишлените ферми), почти винаги ще ги откриеш на двора, на опашка за чесалката или пък полегнали върху сламата.

Златина и Анелия от harmonica се запознават с новородените попълнения във фермата на Иван Данчев в с. Добродан, Троянско. Обикновено след такава среща в списъка на кравите се появяват нови имена, като например Златина или Анелия. Фотограф: Розали Стоянова, 2018

Какво означава всичко това?

Смисълът на работата ни в harmonica е много ясен:

търсим най-добрите решения и начин на работа в производството на храна. Търсим го за всички по веригата – от дивата природа, през кравите и фермерите, до теб и семейството ти. Искаме да сме пример, че добрата алтернатива е възможна и успешна.

Първи пролетни пасищни дни и всичко е зелено, а фотографът е много интересен дори и за кравите. Фотограф: Иван-Александър Кютев, 2015

Така е по-добре, нали?

Търсим най-добрите решения и начин на работа в производството на храна. За вас, за дивата природа, за кравите и за фермерите.
Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.