Любомир Ноков за нуждата от фундаментална промяна в отглеждането на храна

Текст: Любомир Ноков, harmonica

Това е история за това, което ни мотивира да работим и да развиваме harmonica – да вървим по стъпките на невероятни хора и да сме част от световното движение за промяна на начините, по които се произвежда храна.

Един от любимите ми герои в историята на земеделието е господинът с мустака на снимката. Това е сър Албърт Хауърд, британски ботаник фитопатолог (специалист по болести по растенията). През 1905 година Хауърд е изпратен от Британската империя в Индия с мисията да научи индийците как се прави съвременно земеделие. Така, както той го е изучил в Кеймбридж. Но там се случва нещо неочаквано. Вместо да ги учи, Хауърд започва да изледва местните традиционни методи и да нарича местните земеделци “моите учители”.

Какво разклаща увереността на един млад учен?

Ето какво:

В градините на съседите му има същите вредители и болести, с които Хауърд се бори в своята демонстративна модерна ферма. Но при тях те не са така унищожителни, реколтата е по-добра, а на всичкото отгоре и цялостното здраве на хората, животните и растенията е по-добро.

След това откритие, Хауърд посвещава 30 години да търси от къде идва силата на традиционното земеделие. В края на живота си събира това знание в две книги. Тези книги са основата на това, което днес наричаме “биологично земеделие”.

Бих обобщил най-важните изводи от книгите на Хауърд в три изречения ето така:

Болестите и паразитите са винаги с нас. Важният въпрос не е как да ги унищожим, а как да създадем имунитет за да не ни разболяват.

Здравето на почвата, растенията, животните и човека е едно и то е неделимо.

Природата е висшият фермер, а болестите са “природният цензор”, който се грижи за това неподходящи култури да не растат в неподходящи условия.

Затова решението на земеделските (а и не само) проблеми не е в борбата с болестите, а в това да осигурим такива условия, че болестите да загубят своята сила и потентност.

Предполагам, че вече сте се сетили накъде върви тази история и защо точно сега я разказвам по време на първата глобална пандемия в моя живот. Самият Хауърд си дава сметка, че това, което вижда в земеделието важи с пълна сила и за обществото и здравето на хората и пише:

“Ако една държава се грижи за здравето и жизнеността на населението си, всичко добро ще последва от това. Ако здравето се губи, нищо, дори и богатството, не може да спаси тази държава от разруха.”

А пък ако Албърт Хауърд можеше да коментира сегашната пандемия, си представям, че коментарът му би изглеждал  и звучал ето така:

Почти 100 години по-късно, земеделието и производството на храна са в центъра на здравна, социална, климатична и екологична кризи, които често ни изглеждат невъзможни за решаване и смазват с мащаба си. Затова отговорност на нашето поколение е да търсим решенията за промяна, така както Хуаърд ги е откривал в природата и традицията.

А промяната вече е започнала и ще е огромна.

 


Любомир Ноков е съосновател на harmonica.
Гледайте и участието му на TEDxBg по същата тема. 

Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.