Солена палачинкова торта

Кой каза, че тортите са само сладки?!

Продукти:
За палачинковите блатове:
2 яйца, 250 мл мляко за пиене с инулин, 1 с.л. олио или зехтин, 200 г брашно от елда, 100 мл вода, ¼ ч.л. сода, щипка сол.

За плънката:
300 г печени чушки, 50 мл оцет, 30 мл зехтин, 1 скилидка чесън, 125 г крема сирене, 1 кофичка заквасена сметана, 150 г песто, 50 г орехи.

Първо приготвяме палачинките: Разбийте яйцата до пухкав крем. Добавете мазнината, млякото за пиене и водата. Към течността добавете брашното от елда, смесено със содата и щипка сол. Разбъркайте до гладка смес с плътност по-рядка от боза. Направете опит с първата палачинка. Тестото трябва да се разлива лесно по целия тиган. Ако вашето е гъсто, добавете още малко вода. Оставете готовите палачинки да изстинат напълно.
Мариновайте печените чушки в мазнина, оцет, чесън и сол за поне 2-3 часа. Оставете ги да престоят в хладилник. През това време разбъркайте крема сиренето до гладък крем със заквасената сметана и щипка сол. Намажете първата палачинка с млечния крем, поставете върху нея втора, повторете с крема. След третата палачинка поставете отцедените от маринатата печени чушки. Върху тях – нова палачинка с млечна смес и пак палачинка, върху която се разнася пестото. Оттам нататък всички палачинки се мажат само с крема. Последната се намазва с крем и поръсва обилно с орехи. Може да добавите няколко чушки за украса, ако са ви останали.
Оставете тортата да престои поне час в хладилник, преди да се сервира. Ако устоите.

Продукти на harmonica в рецептата

Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.