Мисията ни в Хармоника е да бъдем пример за отговорен бизнес

От Любомир Ноков, съосновател и управител на Хармоника. Поводът за този текст е наградата “Зелена компания 2024” в конкурса Forbes Business Awards.

Любо на Forbes Business Awards 2024.

Миналата година на Forbes Business Award получихме награда за социално отговорна компания, най-вече заради усилията ни да изчистим река Струма. А тази година сме на трето място в категорията „Зелена компания на 2024“. Това е свързано с дългогодишните ни усилия да работим с мисъл за климата и биоразнообразието. Намаляването на екологичния ни отпечатък е част от всички решения, които взимаме – за продукти, производство, транспорт, складове.

Далеч сме от това да сме чиста и екологична компания, не можем да премахнем изцяло ефекта от работата ни, но се стараем да го намалим, колкото е възможно.

Наградата е може би за примера, който се опитваме да даваме, че в България е възможно да работиш с грижа за околната среда и да си успешен.

Хармоника с грижа за околната среда

Основното въздействие, което имаме, е през продуктите ни. Стараем се да работим с фермерите за запазване на биоразнообразието, като надграждаме високите стандарти на био производството. Там, където е възможно, вече използваме електроенергия от източници без парникови емисии. Складовете ни са със 100% чиста енергия. Измерваме емисиите и от трите обхвата, търсим възможности да ги намаляваме. Работим много по намаляване на отпадъците от производството. Работим и върху оптимизацията на транспорта ни, по опаковките, по организацията на логистиката и доставките.

През миналата година отделихме 6% от печалбата, както и време и продукти, за да подкрепяме различни екологични инициативи, свързани с климат и биоразнообразие.

Проектът ни “Чиста Струма” вече е отделно сдружение, което привлича много подкрепа и постига целите си. 

Чиста Струма

Този начин на работа не е нещо странично, а е част от всички процеси и е ясен за всички хора в Хармоника, както и за повечето ни партньори.

Всички тези усилия ни позволиха да станем сертифицирана B Corp. Това за мен е гаранция, че правилните ценности са във всички аспекти на работата на Хармоника.

Предизвикателствата пред Хармоника

Ще продължим с интересни нови продукти, които представят екологични решения в различни категории. Това, което ни затруднява все още, е в решенията за опаковките, които използваме. Имаме цел да са 100% или рециклируеми, или компостируеми и до голяма степен да са от рециклирани материали, но все още не можем да се справим с това, защото няма достатъчно предлагане на такъв тип материали в нашия регион. Надявам се, че това бързо ще се промени и ще успеем да постигнем тази цел.

Второто ни голямо предизвикателство е свързано с транспорта и горивото, което използваме. Не само от нашите камиони, но и от нает транспорт, с който превозваме суровините и готовите продукти. С това не можем да се справим сами, а ще трябва да има обща промяна, в инфраструктурата и в законодателството.

Планираме и да работим с фермерите за въвеждане на по-високи стандарти и надграждане на биологичното земеделие с регенеративни агротехники, методи като безоранно земеделие, използване на покривни, междинни култури и комбинирано отглеждане на различни култури заедно, за да подобрим здравето на почвата, да намалим парниковите емисии и да увеличим биоразнообразието.

Искаме да сме по-ангажирани към образованието и повишаване на осведомеността относно биоразнообразието и добрите бизнес практики. И да продължим с подкрепата за смислени екологични инициативи.

Изборът за по-добро бъдеще е в нашите ръце

Вече все повече хора осъзнават какво се случва с климата и с биоразнообразието и какви ще са последствията от това върху нашия живот. Съветът ми е да не чакат, а да действат за истинска промяна.

И “зеленото” да не е просто маркетинг, а да бъде част от работата на всеки човек в екипа. Истинската отговорност за въздействието на работата ни върху околната среда и обществото е огромно предимство в съвременния свят.

За съжаление, не мога да кажа, че съм оптимист за това как ще се справим с тези кризи. Разбира се, информацията за това, което се случва със света около нас е обезкуражаваща. Но оптимизмът не означава да си затваряме очите пред реалността. Той е във вярата, че промяната е възможна, а предизвикателствата са стимул за подобрение. Оптимизмът е избор, който правим всеки ден. Той е дълбоко вкоренен в нашата способност да се адаптираме и да работим за различно бъдеще, независимо от трудностите.

Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.