Историята на harmonica започна през 2006-а година, когато трима приятели – Маги, Мето и Любо, се захванахме да работим с първите две био кравеферми в България. Не сме имали идея за бизнес – просто искахме да даваме на семействата си истинска храна. По това време в магазините имаше предимно евтини имитации на храни – за сметка на качеството, околната среда и здравето ни. Идеята за био земеделие в България беше абсолютно непозната, а подкрепата към начинанието ни най-често се изразяваше в “това тук няма как да стане“.
Хармоника започна с едно био кисело мляко, но то ни даваше надежда и увереност, че ще променяме нещата към по-добро. В работата си открихме, че земеделието и производството на храна са в епицентъра на големите екологични проблеми, пред които е изправено поколението ни – загуба на биоразнообразие, промени в климата, замърсяване. Разбрахме, че много от решенията съществуват и harmonica е част от една световна вълна за промяна.
Сега работата ни е да търсим решения на тези проблеми чрез всичко, което правим. България може да е невероятен пример за това как се произвежда храна с грижа за биоразнообразието, почвата и водата, с плодородие, което носи просперитет на хората. Затова избираме да работим открито, привличайки все повече фермери, преработватели и партньори, които споделят ценностите ни. Избираме да се развиваме така, че да бъдем добра алтернатива.