Пролетен пай с киселец и спанак

Пролетно-полезен пай със спанак, киселец и сирене.

Продукти:

Тесто:

  • 1 яйце
  • 1 ч.ч бяло брашно
  • 1/2 ч.ч ръжено брашно
  • сол
  • 1/4 ч.ч олио (зехтин)
  • 1/4 ч.ч студена вода
Плънка:

  • 200 гр киселец
  • 400 гр спанак
  • 2 стръка пресен лук
  • 1 глава стар лук, 2 скилидки чесън
  • 2 с.л лимонов сок
  • 2 с.л олио(зехтин)
  • сол, черен пипер, индийско орехче
  • 200 гр. сирене

resized pie

3-1
Нарязвате лука на жулиени и го задушавате в нагорещен тиган с мазнина. Прибавяте смачкания чесън и наситнения пресен лук. Задушавате докато всичко омекне. Към тях прибавяте почистения, измит спанак. Посолявате и прибавяте черен пипер и индийско орехче.
Похлупете с капак за да може спанакът да омекне. Щом се свие, махнете го от огъня и добавете киселеца. Похлупете за още няколко секунди с капака. Киселецът е много крехък и бързо потъмнява. Не трябва да го сготвяте, защото ще се и пече. Добавете лимоновия сок и опитайте на подправки.
10
В купа пресявате брашната. Добавяте солта и разбърквате. Правите кладенче и в средата чуквате яйцето. Прибавяте мазнината и водата. Забърквате тесто. Добавяте брашно при необходимост. Месите докато се получи гладко и средно меко тесто. Оставяте го настрана, за да почине.
4-1
Разточете тестото на кръгла кора. Консистенцията на тестото напомня тази на тесто за пица. Намаслете горната му страна и разпределете равномерно спаначената смес. Загърнете краищата по удобен за вас начин. Отгоре разпръснете няколко шайби лук и разпределете резените сирене. Ако сиренето ви е много солено е добре предварително да го накиснете във вода.

Пече се на предварително загрята до 180С фурна за около 15 мин. Дъното на кората трябва да е хванало червеникава коричка.

Продукти на harmonica в рецептата

Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.