Каква е разликата между трите вида тахани harmonica?

Каква е разликата между трите вида тахани harmonica?

Всички тахани harmonica съдържат ценни вещества, коите подкрепят тялото. Който и вид да изберете, ще се насладите на уникален вкус и висока хранителна стойност. Трите тахана обаче се различават по някои характеристики и това се дължи на различните видове семена и технология на обработка.

Бял тахан – този тахан е произведен от белени сусамови семена. При него мазнинното и протеиново съдържание следва да е по-високо, тъй като са остранени фибрите, които са около 12%. Белият тахан е с най-нежен и „сладък“ вкус от всички тахани. Той съдържа повече мазнини спрямо  черния, което го прави изключително подходящ за високомазнинно хранене. (2) Чудесен е за влагане в десерти, сосове и солени ястия поради силноизразения и характерен сусамов аромат.

Пълнозърнест тахан – този вид съдържа цели смлени семена, в които са запазени фибрите. Чудесен е за слагане в сурови десерти, смутита, както и в разнообразни закуски. Високото съдържание на фибри подобрява работата на червата, стимулира перисталтиката и също така способства за добрия баланс на бактерии. Цялостното благоприятно въздействие върху хранисмилането, нарежда пълнозърнестия тахан в топ препоръчваните храни за здрави черва. Вкусът му е силен и притежава характерна горчивина, която се комбинира чудесно с плодове, мед, както и в сладко-кисели сосове и ястия.

Тахан от черен сусам – безспорно един от най-интересните продукти и като външен вид и като хранителна стойност. Сравнителни изследвания между различни видове сусамови семена показват консистентни данни, че черният сусам съдържа значимо по-високи количества антиоксиданти и минерали от белия (2, 17, 18) Това не е случайно, тъй като знаем, че антиоксидантите са най-изобилни в тъмни и наситено оцветени храни. Именно затова от древни времена той се търгува по-скъпо, заради ценните си свойства. Неговият вкус е наситен и дълбок и затова препоръчваме да се влага в ястия, в които е основен акцент и вкус.

Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.