Някои неща са наистина лесни. Като да направиш бънс. Смесваш всичко и то просто се изпича. Какво е бънс ли? На глед не особено атрактивни със своята солидност, то те ще ви изненадат още само с аромата си. Вкусът е богат и наситен, а структурата като на голяма маслена бисквита.
Много му отива лъжица заквасена сметана, ако се поднася като десерт, а с кисело мляко е чудесен за закуска. Предимно се води чаен десерт, така че и някой муден следобед ще му се зарадва.
Продукти:
- 1 ч.ч бяло брашно (250 мл. чаша)
- 1 ч.ч. брашно от лимец
- ⅓ ч.ч кафява/ кокосова захар
- 1 бакпулвер
- 100 г стафиди
- 1 ч.л канела
- ¼ ч.л индийско орехче
- 120 г. масло
- ½ ч.ч меласа
- 200 мл кисело мляко
В купа смесвате брашното, захарта, стафидите, бакпулвера и подправките. Разбърквате добре. Студеното масло се разрязва на кубчета и се разтрошава с брашното на трохи, като тесто за пай. Може да използвате и кухненски робот. В брашняната смес се прави кладенче и се изсипва млякото и меласата. Разбърква се до пълното смесване на съставките. Оформя се тесто, което се оставя да почине за 30 мин. Починалото тесто се разточва на кора с дебелина 1 ½ см-2 см. Разрязва се на правоъгълници и се премества в тава покрита с хартия за печене. Пече се 30 мин в предварително загрята до 180 С фурна. Оставя се да изстине напълно преди сервиране, за да стане приятно хрупкав отвън.