Печени патладжани с таханово-млечен сос Патладжани, грил и шарена сянка… Ммммм! Продукти:3 големи патладжана1 с.л. кимион1 с.л. червен пипер½ ч.л. лют червен пипер2-3 с.л. зехтин или олио, солТаханово млечен сос:1 с.л. пълнозърнест тахан½ кофичка кисело мляко1 с.л. зехтин, ½ лимон, сок сол на вкус Най-напред почистете и нарежете патладжаните на филийки с дебелина 6-8 мм. Посолете ги и ги оставете за 30 мин, след което ги измийте и подсушете. Счукайте в хаванче първо кимиона със солта и после към тях добавете останалите сухи подправки. Стрийте всичко заедно до образуването на почти еднородна пудра. Добавете зехтина и разбъркайте на паста. Изсипете сместа върху патладжаните и разбърквайте добре, за да се разпредели навсякъде по тях. Оставете ги така 5-10 минути, колкото да загрее скарата. Изпечете патладжаните на скара до пълната им готовност. Преместете ги в широк съд и ги оставете да изстинат. За соса смесете тахана с киселото мляко и всички подправки. Посолете на вкус и разбъркайте добре. Оставете да престои в хладилник десетина минути и сервирайте с изстиналите патладжани. Поръсете обилно с пресен магданоз, зехтин и лют пипер, ако харесвате по-пикантен вкус. Продукти на harmonica в рецептата Пълнозърнест сусамов тахан Кисело мляко 3.6% Студено пресовано слънчогледово олио