Печени патладжани с таханово-млечен сос

Патладжани, грил и шарена сянка… Ммммм!

Продукти:
3 големи патладжана
1 с.л. кимион
1 с.л. червен пипер
½ ч.л. лют червен пипер
2-3 с.л. зехтин или олио, сол

Таханово млечен сос:

1 с.л. пълнозърнест тахан
½ кофичка кисело мляко
1 с.л. зехтин, ½ лимон, сок сол на вкус
Най-напред почистете и нарежете патладжаните на филийки с дебелина 6-8 мм. Посолете ги и ги оставете за 30 мин, след което ги измийте и подсушете.
Счукайте в хаванче първо кимиона със солта и после към тях добавете останалите сухи подправки. Стрийте всичко заедно до образуването на почти еднородна пудра. Добавете зехтина и разбъркайте на паста. Изсипете сместа върху патладжаните и разбърквайте добре, за да се разпредели навсякъде по тях. Оставете ги така 5-10 минути, колкото да загрее скарата.
Изпечете патладжаните на скара до пълната им готовност. Преместете ги в широк съд и ги оставете да изстинат.
За соса смесете тахана с киселото мляко и всички подправки. Посолете на вкус и разбъркайте добре. Оставете да престои в хладилник десетина минути и сервирайте с изстиналите патладжани. Поръсете обилно с пресен магданоз, зехтин и лют пипер, ако харесвате по-пикантен вкус.

Продукти на harmonica в рецептата

Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.