А става ли да НЕ купуваме подаръци за Коледа?

Коледа е магичен празник. И как да не го обичаме!

Нали тогава сме заедно със семейството и близките, с децата украсяваме елхата и печем курабийки, а ако навън има сняг, ядем снежинки, ближем висулки, падаме за снежни ангелчета, дърпаме шейни, правим снежни човеци, бием се със снежни топки, а после се прибираме и след като си изтръскаме снега от вратовете и обувките, пием горещ чай, припяваме си коледна мелодия – и не, не ни е лигаво и досадно, а приятно и хубаво! После украсяваме къщата, готвим, вечеряме всички заедно, раздаваме си подаръци, гледаме старите филми и може би се сещаме, че празникът е Рождество Христово.

Да, по Коледа може и да се случват чудеса, но по Коледа се случва и още нещо – купуването на подаръци.

Как и кога този празник се е превърнал в ужасяваща с мащабите си индустрия?

И понеже в harmonica се стремим да търсим смисъла в нещата, които правим и да поставяме под въпрос установения ред, решихме вместо да напишем стандартния текст „10 био идеи за коледен подарък„, да зададем въпрос:

Не е ли време да спрем да купуваме подаръци за Коледа?

Ето и нашите аргументи срещу купуването на коледни подаръци в такива чутовни обеми:

 1. Объркваме даването с купуване. Превръщаме един празничен ден в месец на свръхконсумацията и на излишните предмети. Нека отново да е месец на даването, на споделянето и на вниманието. Да даваш е прекрасно. Да даваш време и внимание. Но ако децата ни питат „Какво ще ми КУПИШ за Коледа?“ значи наистина бъркаме даването с купуването.

 2. От един религиозен, духовен празник, правим празник на потреблението и така даваме пример за грешните ценности. И ето как цялото ни общество се е превърнало в свръхзадлъжняло (а имаме ли истинска нужда от толкова много вещи?), а децата ще си мислят, че всички проблеми се решават с пари или бърз кредит.

 3. Създаваме извънредно голямо количество отпадъци. Не само украсата и опаковките, често и самите подаръци отиват, ако не в кофата, то в някой шкаф и се трупат като ненужни вещи. Бунищата са пълни с коледни подаръци.

 4. Изразходваме твърде много ресурси. От горивото за всичките предколедни шопинг задръствания (не всеки си има летяща шейна като Дядо Коледа), през суровините за производството на всички тези ненужни предмети, до енергията, необходима за всичко това.

 5. И не на последно място: окуражаваме всичките коледни песнички и реклами. Представете си една тиха и свята нощ, вместо всичкият този кич.

Но целта на тази статия не е да се почувстваме зле, а да видим какво може да направим.
Не е да пропуснем празнуването на Коледа, а да подходим по-истински и водени от сърцата си към този голям празник, без суета и излишни разходи. Затова и си позволяваме да подканим:

 • Нека изкараме повече време с близките си, да им дадем нашето внимание.

 • Нека играем повече с децата, защото в спомените им няма да остане подарената вещ, а смехът и прегръдките с нас.

 • Нека отделим време, за да дадем пример на децата, че подаръците могат да са ръчно направени, а не купени. Нека те сами ни изработят подаръка, да ни нарисуват нещо или да ни направят картичка.

 • Нека големите се разберем помежду си да не си подаряваме вещи и да не си купуваме нищо, а вместо подарък всеки да посочи кауза, за която другите да дарят средства или положат усилия.

 • Нека използваме времето покрай празниците за правене на собствени сурвачки, за готвене заедно, за създаване на ръчно изработени пъзели, да рисуваме карикатури на цялото семейство, да четем заедно.

 • Нека отделим време за доброволен труд – да сготвим и да занесем топла храна за нуждаещи се хора или дори съседи, дори просто да напазаруваме за някого, на когото му е трудно.

 • Нека да изпечем сладки, да пренесем торбите на възрастен съсед, да сглобим мебел за приятел, да гледаме децата на приятелско семейство, за да могат родителите да имат време и за себе си, да си правим весели снимки заедно, да изслушаме внимателно и да дадем емоционална подкрепа, и т.н., и т.н.

И нека Коледа, вместо празник на преяждането и прекаляването, на купуването и задлъжняването, отново да бъде истинския магичен празник – на обновлението, вдъхновението, грижата, надеждата, любовта, топлотата и добротата…

Весели празници!

Фотография: Heart of Fire

Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.