На път към Радомир Перник ни помаха от тази странна индустриална приумица. Чудим се, това комини ли са?
В Радомир сме.
Тук сме за бозата.
Няколко хармоники, които чакат да бъдат „завършени”.
За рецептата: качествена казанлъшка ръж
Захар от цвекло. От Австрия.
Като за начало – оставяме ръжта тук за известно време насаме, за да се свари добре (а ‘тук’ е автоклав, машина, която в нашия случай загрява до 150 градуса за около 1 час и 10 минути).
В тази свръх тенджера захарта се разбива хубаво и започва да си ферментира. Натискаме ОЗАХ.
Едно време се е пасирало на ръка, а сега е лесно; ръжта излиза чиста от люспи и отпадъци.
Вече е в разпознаваема и вкусна консистенция.
Охладила се е за около час-два.
Като му дойде времето, заема формата на бутилка.
Етикет я прегръща.
И минути по-късно, обратно я разляхме.
Оказа се, че Вальо, нашият домакин, произвежда и ръчен хляб и козунак.
Ето го и него.
Прясна.
В двора ни привлече и едно от хобитата на Вальо. Наточено трабантче.
По-късно ни спомена, че освен спретнатия трабант има и още няколко стари автомобила. А по бозата се запалил случайно през 96та.
Питаме Вальо какво друго има в Радомир освен хубава боза. И тръгваме на тур.
Градът на бозаджията, от около 100 години насам.
Паметникът на бозаджията…
…извисяващ се на стълбите на Народно читалище „Напредък”.
Всеки истински бозаджия си е имал колан с чаши за боза.
Решихме да видим и Бучалото, или…
„…тая Радомирска Ниагара”, както описва водопада Иван Вазов в един от неговите пътеписи.
Красиво е, шумът на водата ни прави тихи и замислени.
Имаме още малко време, а старата турска баня е само няколко къщи по-надолу. Навремето Вальо е идвал тук на баня. После е било цех за хранителни продукти и какво ли още не, а сега развалина.
Дружно заключваме, че природата винаги си намира пролуки…
Тръгваме си от Радомир, единственият град в света с паметник на бозаджия и квартален водопад. Започва да вали.