Какво точно е кефир?

Ако сте пробвали кефир, няма как да го забравите. Дори името му да ви убегне, небцето ви ще помни плътния, леко кисел вкус, който е резултат от ферментацията на прясно мляко с пробиотична закваска.

Кефирът е ферментирала млечна напитка с резлив вкус и специфичен аромат. Много популярен е в Русия и бившите съветски републики, където се използва при приготвянето на десерти, закуски и студени супи. Кефирът е основен продукт в кулинарната култура на много държави в Централна Азия и Кавказ, където се произвежда не само от краве, но и от козе, овче и дори конско мляко. Интересът към кефира се засили, след научните открития за благотворното действие на пробиотиците, които съдържа.

Защо е полезен?

Живата закваска обогатява кефира с впечатляващи като разнообразие и количество пробиотици, които “колонизират” храносмилателната система и помагат за доброто ѝ функциониране.

Как се прави?

Взимаме био мляко от пасищни крави и го смесваме с пробиотична закваска, състояща се от шест вида микроорганизми. Част от тях се извличат от кефирени зърна (комбинация от бактерии и дрожди), а останалите са там за да направят вкуса незабравим. Ферментацията продължава от 12 до 15 часа при температура 30 градуса. Не хомогенизираме млякото за кефира harmonica, не добавяме сол или вода. Затова вкусът му е толкова богат и наситен.

Кефирът има срок на годност до 20 дни, след което броят на живите микроорганизми значително намалява. Въпреки това напитката продължава да е безопасна за консумация.

 

Фин млечен

Благодарение на продължителната ферментация, кефирът съдържа по-малко лактоза. При размножаването си, бактериите отделят безценни храносмилателни ензими, които от своя страна разграждат сложните белтъчни молекули в млякото до прости аминокиселини.

 

И нискомаслен

Нискомаслената версия (1%), която създадохме, запазва ценното съдържание на протеини и пробиотици, но e с по-деликатен вкус и аромат. Нискомасленият кефир се получава след процес на механично отсметаняване на млякото.

 

Каква е разликата между пробиотици и пребиотици?

Пробиотиците са микроскопични живи организми, които подпомагат баланса на чревната ни микрофлора и за запазване превеса на добрите бактерии над лошите.
Пребиотиците са храната на добрите бактерии. Те подпомагат заселването на нови добри бактерии и и тяхното размножаване.

Кеф от кефира.
Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.