Вечните ментови полета

Една фото-история с дъх на билки.

Една фото-история с дъх на билки

Когато пристигаме в района на Елхово ни е малко трудно да си представим гледката отпреди две години, когато минаващата досами нивите Тунджа, наводнява всички насаждения. Нивото на водата, пусната от ВЕЦ “Жребчово”, достига около 4 м и покрива върховете на дърветата. Бедственото положение продължава повече от две седмици. След като реката се прибира в коритото си, от почвата не е останало почти нищо, само мръсотия, камъни и дюни. Днес пезайжът тук е райски, огласян само от веселата глъкча на събирачите на билки.
Билките цъфтят от март до октомври. Ако есента е топла, ментата и невенът се берат до средата на октомври. Ментата има много разновидности. Точно тази биологична мента е сорт „Станев Идеал“, селектирана и регистрирана от създателя на сорта Станко Станев – бивш служител в Института по розата, който от няколко години работи самостоятелно, като производител на разсад. Малцина знаят, но в България има и стари сортове като София, Тунджа и Зефир създадени преди 40-50 години от ботаници и биолози. Тъкмо тази мента затваряме в бутилките на нашия ментов сироп.
В момента ментовите стръкове все още не са достигнали оптималната си височина – през септември ще са с двайсетина сантиметра по-високи. Ментата се бере изцяло ръчно.
Суши се, след това се рони, за да се махнат всички стъбла, клечки и най-вече остатъците от пръст по листата.
Берачите идват рано сутринта, за да напреднат през лехите и насажденията преди големите жеги. Това е стрък мурсалски чай, той расте паралелно на ментата и се бере почти по същото време. До края на есента ще се бере още 3-4 пъти.
Величка изглежда на 45 години, смее се звънко и очите ѝ са с младежки блясък. През смях признава, че е родена през 1948 г. Питаме я дали не ѝ е трудно да работи наведена, не я ли боли гръбът, краката. Нищо подобно! Работи на лехите на Иван Иванов от десет години, обича си работата и билките. Само да е по-прохладно.
Иван Иванов започва да се занимава с билкарство, покрай един проект на читалището в Елхово през 1999 г. Ангажирали го да обучава прохождащите предприемачи, които да започнат да се занимават с билкарство и с производство в района. Желаещи обаче няма. Така, малко случайно, Иван се захваща да гледа билките сам.
Началото било много трудно. Точно когато се чудел дали да не се откаже, съдбата го срещнала с Йоханес Гутман от австрийската компания за органични билки, чай и подправки Sonnentor, който търси в България производители за партньори. Срещата за малко да отпадне, защото колата на госта аварира, но Иван отива със своята кола до Хасково и го взима, за да му покаже градините си. По пътя Йоханес го разпитва за всичко, и скоро след това Иван получава предложение за партньорство.
Днес по-голяма част от биологичната мента се произвежда за Австрия. Проби от чувалите със суха мента (всяка партида) се проверяват от две независими лаборатории в Австрия и Германия.
Биологичното производство на билки е много по-трудоемко в сравнение с конвенционалното. Добавките и изкуствените торове биха направили добива най-малко двоен. Но Иван вярва, че растенията трябва да се гледат естествено, така, както е било някога. Затова отглежда билките биологично, с мисъл и грижа за природата. Те се събират ръчно, а плевелите се скубят на ръка, за да не се третира земята с отрова. Защото, смята Иван, доброто здраве изисква да сме в хармония с природата.
Иван вярва, че растенията трябва да се гледат естествено, така, както е било някога. Затова отглежда билките биологично, с мисъл и грижа за природата.
Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.