Как заедно правим повече за чиста Струма

В Хармоника винаги се стремим да правим повече от очакваното. Освен вкусна храна правим повече за околната среда и общностите, в които работим. Днес ще ви разкажем за инициативата ни „Чиста Струма“:

През 2020 година Методи от Хармоника започна да почиства бреговете на Струма край селото, в което прекарваше пандемията. Включиха се негови приятели, а след това и екипът на Хармоника. Направихме това видео, което събра много подкрепа. След това стотици доброволци ни подкрепиха, включиха се институциите и резултатите не закъсняха.

През 2022 година заедно извадихме над 2 000 тона отпадъци от реката.

Дори и лошото време не може да спре доброволците.

Идеята „Чиста Струма“ успя да привлече и да събере местните общности и всички институции и всички те да работят рамо до рамо. И целта ни Струма да тече чиста, а не да прилича на сметище, се превръща в обща цел.

На края на годината решихме, че е време да превърнем тази инициатива в отделна неправителствена организация и основахме сдружение „Чиста Струма“.

„Чиста Струма“ продължава започнатото от Хармоника. Обединява целия ентусиазъм и енергия, за да бъде пример как се решават екологични проблеми у нас.

А пък Людмила Добрева, дългогодишен член на екипа на Хармоника, прие да се посвети изцяло на новото сдружение като негов председател. Благодарение на нея „Чиста Струма“ се разраства бързо и правим големи планове.

Понякога е трудно.

Тази пролет ни очакват много важни събития:

  • Изграждаме съоръжение за премахване на отпадъци на един от притоците на реката;
  • Организираме благотворителното бягане Чиста Струма RUN, за да обърнем още повече внимание върху изключителния потенциал на Кюстендилския регион да привлича туристи, вместо да събира боклук;
  • Работим по документален филм с видеографа Мартин Граховски за реката и „Чиста Струма“, с който искаме да мотивираме много други хора в цяла България да правят повече.

Надяваме се, че работата ни може да бъде пример за още активни хора, институции и организации та да видим подобни инициативи и на други места в България.

Подкрепете усилията ни за Струма:

  • Поледвайте „Чиста Струма“ в социалните мрежи:
    Facebook, Instagram, LinkedIn

  • Направете дарение в подкрепа на дейностите по събиране, сортиране и транспортиране на отпадъците, които периодично вадим от реките Струма и Банщица.
    Ето как: Банкова сметка IBAN: BG50UNCR70001525030260, Титуляр: Чиста Струма Сдружение, Уникредит Булбанк, София.
Заедно правим повече.

В Хармоника вярваме в силата на партньорствата и винаги така сме работили. Бизнеси, общности и отделни хора могат да правят повече заедно. Не само Струма, но и всички български реки отново да текат чисти и красиви.

Нека заедно правим повече!

Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.