Вече сме сертифицирана B Corp

Имаме супер новини: От септември 2022 сме официално сертифицирана B Corp. Така ставаме част от една глобалната мрежа B Corp, която обединява изключителни компании и марки, ангажирани да работят в полза на общностите и с грижа за околната среда. Защото бизнесът трябва да е сила за добро.

„От самото начало на Хармоника целта ни е била да използваме бизнес модела за намиране на решения на екологични и социални проблеми и да даваме пример, така че и други бизнеси и предприемачи да тръгнат по този път. Този начин на мислене и работа става все по-популярен и набира много сила и B Corp е сертификацията, която гарантира, че отговорността е част от всяко решение в организацията.“

– Любомир Ноков, един от основателите на Хармоника.

Какво означава B Corp?

B Corp e съкратено от Benefit Corporation. На български benefit означава полза. Значи B Corp са дружества, които не работят само за печалба, а и в полза. В полза на общността, на околната среда и на заинтересованате страни. Сертифицираните B Corp отчитат влиянието си върху хората и планетата във всичко, което правят. И това включва цялата верига на доставки, защото няма как да твърдим, че сме отговорна компания и да си затваряме очите за начините, по които се произвеждат суровините, които използваме.

Сертификацията на B Corp означава:

  • че компанията ни е проверена и отговаря на високи стандарти за влиянието си върху обществото и околната среда,
  • че сме поели правен ангажимент за управление на взаимодействията със заинтересованите страни,
  • че демонстрираме отчетност и прозрачност, като публикуваме резултатите в публичния ни профил в сайта на B Corp.

Какво ни беше нужно, за да станем B Corp?

B Corp сертификацията се прави върху пет основни теми – работещи, околна среда, клиенти, общност и управление. По всяка от тези теми отговаряме на един куп въпрос и подвъпроси.

Когато попълним въпросниците, одитори проверяват дали всичко, което сме заявили, е вярно, искат допълнителни материали, провеждат срещи и интервюта с хора от компанията и там, където е необходимо, правят промени в отговорите. Накрая на процеса се събират точките от всеки отговор и ако имаме повече от 80 точки, получаваме тригодишен сертификат. При нас този процес отне почти две години, но накрая Хармоника получи 103.7 точки, което супер много ни зарадва.

Защо решихме да сме B Corp?

Защото вярваме, че времената, в които единствената отговорност на бизнеса е била да създава печалба, отминават. Очакванията към бизнеса да създава полза за обществото ни стават все по-сериозни. В Хармоника винаги сме търсили как да променяме средата, като даваме пример за отговорни бизнес решения. От самото начало работим с мантрата на B Corp за баланс между печалба и полза.

Нещо повече, много се гордеем да бъдем част от тази глобална общност от лидери и съмишленици. Това, че сме B Corp е огромна отговорност и ни мотивира да търсим нови решения, за да вдигаме летвата, да продължаваме и да се усъвършенстваме, за да отговаряме на все по-високи стандарти за социална и екологична отговорност.

Какви са следващите ни цели?

Нямахме никакво съмнение, че B Corp сертификацията си заслужава усилието и времето, което ни отне и сме много горди, че сме една от първите български B Corp компании.

B Corp сертификатът не означава, че сме перфектни, нито че сме постигнали най-голямото си въздействие.

За да запазим сертификата си, трябва да преминаваме през процеса на оценка и одит на всеки три години, за да докажем, че продължаваме да отговарме на стандартите на B Lab. Тези стандарти се подобряват непрекъснато, така че като B Corp и ние ще се стремим към подобрения.

Сред целите ни за следващите три години е да постигнем много повече в избора на опаковките, да работим по намаляването на въглеродните емисии от дейността ни, да работим заедно с фермерите за подобряване на земеделските методи. Също така ще се стремим да говорим и разказваме повече за този начин на мислене, та да повлечем крак и все повече предприятия и предприемачи в България да тръгнат по този път.

И за финал и вдъхновение, ето какво пише в манифеста на B Corp:

Заедно променяме глобалната икономика в полза на всички хора, общности и планетата.

Заедно водим промяната на икономическите системи, която ще сбъдне визията ни за приобщаваща, справедлива и регенеративна икономика.

Заедно създаваме стандарти, политики, инструменти и програми, които променят поведението, културата и структурата на капитализма.

Заедно променяме правилата на играта, така че всички предприятия да трябва да намерят баланса между печалба и полза.

Заедно строим движение от хора, които използват бизнеса като сила за добро.

Заедно няма да спрем, докато целият бизнес не се превърне в сила за добро.

И ако ви е станало интересно, посетете сайта на B Corp.

Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.