Photo: Ruslan Vakrilov

Защо бяга Кофето?

Това е Калоян Пейчев. Или както всички му викат – Кофето. Кофето е човек от планината. В последните години прекарва повечето си време отдаден на голямата си страст към планинското бягане.

2017

Срещнахме го през 2017 година. Потърси ни за подкрепа в една идея – да премине скоростно планинския маршрут Е4. Той тръгва от София, минава през Витоша, Верила, Рила, Пирин и завършва на Гоцев връх в Славянка, на границата с Гърция. Това са 240 км и 14 000 м денивелация.

Скок на връх Дамга в Рила.

– Кофе, защо ти беше да го правиш това? Не е ли супер трудно?

-Винаги съм искал да разбера колко далеч мога да стигна и докъде се простират физическите и психическите ми възможности. Нямах истинска идея как се осъществява такова приключение. Знаех, че ще е много трудно, че няма да мога да спя и че ще ми е необходима допълнителна помощ. Трябваше да разполагам с колкото се може по-качествена храна и затова се свързах с harmonica за подкрепа.

Въпреки че тогава не успя да стигне финала на Е4 и се отказа 30 километра преди края, Кофето ни вдъхнови със смелост и скромност и продължихме да сме с него в начинанията му.

2018

На следващата година, през лятото на 2018, той вече беше стартирал своето “Голямо Е”. Целта му беше да премине 1 300 километра по трите най-дълги маркирани маршрута в България – Е3, Е4 и Е8 за по-малко от месец. Не само, че за удивление на всички успя, ами и го направи само за 26 дни. И то с минимална външна подкрепа и в доста трудни условия.

На слизане от Голям Мечи връх към хижа Македония по време на Е4.
Фотограф: Руслан Вакрилов

– Кофе, а това как ти хрумна изобщо и как въобще успя да го завършиш?

– Радвам се много, че тогава имаше хора, които повярваха в мен и амбициозната ми идея, застанаха зад мен и аз не ги разочаровах. Напротив – видях, че ми се отдават неща, които са по силите на много малко хора. Все още никой не се е осмелил да повтори това преминаване.

2019

На следващата година, 2019, Кофето се завърна за втори опит на Е4 и този път успя. Направи го за 51 часа и 8 минути с много подготовка и голям екип за подкрепа, а ние помогнахме с храна за всички тях за тези две безсънни денонощия.

Изкачването на Царев връх в Славянка. Фотограф: Даниел Иванов

На края на годината направихме събитие в офиса ни, на което прожектирахме филма за преминаването (гледайте го тук) и на което имаше много въпроси и отговори към Кофето. Беше супер и се събраха много хора.

2020

След това дойде 2020-та и невъзможността да пътуваме и да планираме. За Кофето това означаваше по-кратки маршрути и опити за рекорди.

През август направи рекорд за най-бързо известно време от Боровец до Мусала и обратно за 2 часа и 48 минути. Тогава помолихме Руслан Вакрилов да направи едно кратко видео, за да започнем да разказваме за него и да споделяме вдъхновението.

https://www.youtube.com/watch?v=6GHsIGNEpqY&feature=youtu.be

– Винаги съм смятал, че живеем в една невероятно красива страна. Природата в България ме удивява всеки път, когато съм навън. А това се случва наистина често. 2020-а успя да затвърди усещанията ми, че не е необходимо да пътуваме хиляди километри, само за да намерим нещо, което имаме тук. Дори да ходим на места, на които вече сме били, те всеки път са различни, може би защото ние сме различни, когато се връщаме там.

– Кофе, кажи ни каква е каузата, която те мотивира?

В последните години освен като бегач на свръхдълги разстояния аз започнах да се определям като посланик на природата и всичко, свързано с опазването ѝ. Всъщност си мисля, че всеки един от нас трябва да се заеме в бъдеще с тази задача. Ако искаме да живеем здравословно и да оставяме все по-малък отпечатък от нашето съществуване, трябва да стимулираме местното производство поне на храната, от която сме пряко зависими. Тук се пресичат или по-скоро се обединяват вижданията ни с harmonica и навярно заради това вече години работим успешно заедно и ще продължим да го правим. За мен това е устойчиво развитие.

Подкрепа по време на Е4. Фотограф: Руслан Вакрилов

2021

И сега най-важното:

През 2021 година Кофето се заема да осъществи една нова мечта, а именно – да стане първият професионален български ултрамаратонец. Тъй като не е ясно как ще се развие годината и дали ще има състезания, засега основното предизвикателство, за което се готви, е подобряването на рекорда по Ком-Емине.

Можете да му помогнете да сбъдне мечтата си, като го подкрепите с някаква месечна сума в Patreon ето тук. Ние вече го направихме.

Понякога подкрепата е и в щайга и изглежда така. Фотограф: Руслан Вакрилов

 

Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.