Отново на паша

Пролетта е тук и кравите пак са от сутрин до вечер по пасищата. Познават ги добре, там са израснали, знаят къде да намерят най-вкусните стръкове. Дори и през зимата, в обора, се хранят с тази паша, защото фермерите я събират и я запазват прясна и ароматна чрез ферментация в силажни ями.

Като ги гледаме как се наслаждават на хубавите дни и ни става малко тъжно за повечето други ферми, в които кравите са вързани, затворени, копитата им са закърнели, защото не им се налага често да ходят, а храната им е предимно зърнен фураж, произведен някъде далеч с токсични препарати. Медиите ги наричат “модерни” ферми, а рекламите им ни показват идилични пейзажи, които самите крави никога не са виждали.

Затова все повече искаме да разказваме за това, което правим, не само за млякото Хармоника, но и за това как всекидневният избор на храна е едно от най-важните решения, които всеки от нас взима.


Фотограф: Златина Точкова
Ферма: Чернокожеви, Белиш, Троянско

Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.