Откъде идват малините за сиропа от малини

В първите дни на октомври ви каним в малиновите градини на Радостин, където в момента берем прекрасни плодове, с които ще правим любимия ви малинов сироп, малинов конфитюр, както и пробиотичните млечни напитки.

подножието на Рила

Днес сме на разходка в подножието на Рила, за да ви разкажем откъде идват малините за сиропа от малини.

В първите дни на октомври ви каним в малиновите градини на Радостин, където в момента берем прекрасни плодове, с които ще правим любимия ви малинов сироп, малинов конфитюр, както и пробиотичните млечни напитки.
Пристигаме в градините точно в 9:00 часа, а сред лехите вече кипи активна работа. Жените са напълнили по няколко касетки и се шегуват с нас, че е по-приятно да ги ядем, отколкото да ги снимаме.
Радостин споделя с гордост, че сортът малини, който берат, се нарича Люлин – първият български сорт ремонтантни малини. Това означава, че дават плод два пъти годишно. От юли, чак до началото на ноемрви храстът цъфти и плодовете му зреят. Сортът е български, създаден през 1981 г. от Любомир Христов и е по-устойчив от други видове към гъбични инфекции. В света има над 500 сорта малини с различни качества и характеристики. „Люлин“ е селектиран за българските природни условия, плодовете му са едри, сочни и сладки.
Радостин ни показва цветчета, които тепърва ще се превърнат в плодове и ще бъдат обрани в началото на ноември, когато ще са напълно узрели. Случвало се е да газят първи сняг, а все още да има плодове по храстите.
Според берачите, някои от които работят в градините повече от десет години, този сезон реколтата е слаба заради многото градушки през пролетта, а самите храсти са останали по-ниски. Казват, че в добри години малините достигат до 2 метра височина.
Между лехите виждаме тези странни висящи кутийки и питаме Радостин какво са. От него разбираме, че това е уловка за Дрозoфила Сузуки – семейство винарки, които са страшна напаст за малините. В “капаните” се слага ябълков оцет и малко сапун без мирис. Ако вътре има мушици, трябва да се реагира светкавично. Тези насекоми са способни за две седмици да се размножат дотолкова, че да съсипят декари.
А как се спират вредители, когато гледаш малините по биологично чист начин? Конвенционалните малини се пръскат с пестициди. В био земеделието се ползват естествени природни средства, например извлек от индийското дърво ним. То гони вредителите по естествен път и не трови нито въздуха, нито плодовете.
Радостин е от Самоков, казва ни, че преди години областта е била известна с малините си. В района е имало над 6000 декара насаждения. Слушаме го с леко недоверие, защото за нас Самоков е известен само с картофите си.
На тръгване забелязваме потвърждение на неговата история – улицата, която излиза от Самоков и прелива в пътя за Мальовица и малиновите полета се казва „Рилска малина“.

 

 

Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.