Бретонски елдени палачинки

Предлагаме ви да опитате една традиция от бретонските улици, елдени палачинки.

Соленото масло Хармоника ни вдъхнови за една изключително популярна рецепта за crêpes от далечната Бретан, в която главна роля играе именно маслото.

Предлагаме ви да опитате една традиция от бретонските улици, елдени палачинки. Типично за тях е, че се сгъват на плик, ядът се с нож и вилица, но преди всичко се правят с не безизвестното им солено масло. Предлагани с богати плънки и наситен маслен аромат, който се разнася край вас.

Продукти:

  • 220 г брашно от елда
  • 220 г брашно бяло или пълнозърнесто
  • 4 яйца
  • 100 г солено масло
  • 500 мл прясно мляко
  • 400 мл вода
  • ½ ч.л сол

Плънка:

  • кашкавал
  • саламурено сирене
  • аспержи на тиган
  • рукола
  • чери домати

Как се правят:

Маслото се разтопява в съд и се оставя да се охлади. В друг съд се разбъркват брашната и към тях се добавят яйцата. Налива се по малко от млякото и се разбърква. Добавя се маслото и отново се разбърква добре. Водата се налива постепенно докато сместа придобие гъстота на боза. Може да оставите сместа да престои 20-тина минути преди да започнете печенето. В загрят и намаслен тиган се изсипва един черпак от сместа и се запича от двете страни. Плънката ви може да е по желание и според сезона. В случая е от кашкавал, сирене, чери доматки, аспержи минати през тигана с малко солено масло и свежа рукола. Може да се напълнят дори и с бъркани яйца, ако търсите по-калорична закуска.

 

Снимки и идея: Здравка Кокалова

Продукти на harmonica в рецептата

Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.