Соленото масло Хармоника ни вдъхнови за една изключително популярна рецепта за crêpes от далечната Бретан, в която главна роля играе именно маслото.
Предлагаме ви да опитате една традиция от бретонските улици, елдени палачинки. Типично за тях е, че се сгъват на плик, ядът се с нож и вилица, но преди всичко се правят с не безизвестното им солено масло. Предлагани с богати плънки и наситен маслен аромат, който се разнася край вас.

Продукти:
- 220 г брашно от елда
- 220 г брашно бяло или пълнозърнесто
- 4 яйца
- 100 г солено масло
- 500 мл прясно мляко
- 400 мл вода
- ½ ч.л сол
Плънка:
- кашкавал
- саламурено сирене
- аспержи на тиган
- рукола
- чери домати
Как се правят:
Маслото се разтопява в съд и се оставя да се охлади. В друг съд се разбъркват брашната и към тях се добавят яйцата. Налива се по малко от млякото и се разбърква. Добавя се маслото и отново се разбърква добре. Водата се налива постепенно докато сместа придобие гъстота на боза. Може да оставите сместа да престои 20-тина минути преди да започнете печенето. В загрят и намаслен тиган се изсипва един черпак от сместа и се запича от двете страни. Плънката ви може да е по желание и според сезона. В случая е от кашкавал, сирене, чери доматки, аспержи минати през тигана с малко солено масло и свежа рукола. Може да се напълнят дори и с бъркани яйца, ако търсите по-калорична закуска.

Снимки и идея: Здравка Кокалова