Бихме направили кампания за популяризирането на шакшуката и в България. Толкова е просто това ястие и толкова вкусно. Става и за закуска и за обяд и за вечеря. Прави се само от прости съставки, които често имаме вкъщи, не е скъпо и се прави лесно, дори и да нямате много опит в кухнята. И е супер вкусно.
Продукти: 1 буркан печени чушки 1 консерва цели домати 1 глава лук 2 скилидки чесън 5-6 яйца 50 г сирене 2 с.л. масло сол, черен пипер, магданозПочистете и наситнете лука. В тиган загрейте масло и задушете лука и чесъна до омекване и лека карамелизация. След това добавете нарязаните наситно чушки от буркан и разбърквайте 5 мин. Ред е на доматите. Разбъркайте след като ги добавите, за да се смесят добре с чушките и лука. Посолете и поръсете с пипер, готвейки още 5 минути.Наситнете магданоза и го прибавете към сместа. Подредете 5-6 парчета сирене и между тях счукайте по едно яйце. Посолете яйцата и покрийте с капак. Гответе докато яйцата станат по ваш вкус – по-твърди или по-рохки.Сервирайте шакшуката гореща. Лютото и квасеният хляб или арабските питки ѝ отиват безсрамно много.