Photo: Zdravka Kokalova
Photo: Zdravka Kokalova

Шакшука

Братовчед на миш-маша.

Бихме направили кампания за популяризирането на шакшуката и в България. Толкова е просто това ястие и толкова вкусно. Става и за закуска и за обяд и за вечеря. Прави се само от прости съставки, които често имаме вкъщи, не е скъпо и се прави лесно, дори и да нямате много опит в кухнята. И е супер вкусно.

Продукти:
1 буркан печени чушки
1 консерва цели домати
1 глава лук
2 скилидки чесън
5-6 яйца
50 г сирене
2 с.л. масло
сол, черен пипер, магданоз
Почистете и наситнете лука. В тиган загрейте масло и задушете лука и чесъна до омекване и лека карамелизация. След това добавете нарязаните наситно чушки от буркан и разбърквайте 5 мин. Ред е на доматите. Разбъркайте след като ги добавите, за да се смесят добре с чушките и лука. Посолете и поръсете с пипер, готвейки още 5 минути.
Наситнете магданоза и го прибавете към сместа. Подредете 5-6 парчета сирене и между тях счукайте по едно яйце. Посолете яйцата и покрийте с капак. Гответе докато яйцата станат по ваш вкус – по-твърди или по-рохки.
Сервирайте шакшуката гореща. Лютото и квасеният хляб или арабските питки ѝ отиват безсрамно много.

 

Продукти на harmonica в рецептата

Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.