Розобер

На розобер се става рано. И в цялата долина мирише на рози. Розоберът е през май. Знаехме само тези три неща, когато тръгнахме за село Ягода и градините, от където идват розите за розовия сироп на harmonica.

с. Ягода, Alteya Organics

01_DSC_1530
На розобер се става рано. И в цялата долина мирише на рози. Розоберът е през май. Знаехме само тези три неща, когато тръгнахме за село Ягода и градините, откъдето идват розите за розовия сироп на harmonica.
02_DSC_1524
Дестилерията на Alteya Organics се намира в края на село Ягода, в долината между Стара планина и Средна гора по средата между Стара Загора и Казанлък. Тук има 120 декара рози, от които се правят сертифицираните козметични продукти на Alteya, а малка част от розовия цвят взимаме ние, за да правим сиропа от рози.
03_DSC_1522
Калоян е един от собствениците на дестилерията и наш добър приятел. Винаги ни е разказвал колко обича това, което прави, но чак когато му дойдохме на гости, разбрахме защо преди 10 години след като завършва етнография в Софийския университет, решава, че е по-добре да се върне при корените си и да превърне запустелите семейни ниви в розови градини. Просто тук е много по-истинско. И мирише хубаво :)
04_DSC_1505
В дестилерията и на полето работа има винаги, но сега е най-натовареното време от годината. За двайсетина дни розите трябва да се оберат и да се превърнат в розово масло и розова вода. След това, чак толкова бързане няма. “Розовото масло е като уискито – няма срок на годност”, казва Калоян.
05_DSC_1556
Този сорт рози е селектиран цели 60 години, докато се получи най-издръжливото растение, което дава най-много масло. По принцип тази година е лоша, но реколтата на Alteya е добра. При средно 25-30 пъпки на храст, техните имат по 70. Желаещи, които да ги оберат обаче, трудно се намират и производителите в цялата долина се борят за всяка работна ръка.
06_DSC_1538
Ние сме решили да помагаме, и по залез слънце получаваме последни инструкции за следващата сутрин. Оказа се, че не трябва да ставаме по тъмно. И в 9 да дойдем, пак ще има рози за бране.
07_DSC_1519
Не ни се тръгва. На поляната пред дестилерията вали дъжд от рози, от който момичетата ставали на “розови принцеси”.
08_DSC_1561
Към 7 сутринта на полето ни посреща началникът на бригадата. Неговите 50 работници са тук от изгрев слънце.
09_DSC_1562
Бързо ни показва как се късат цветовете. Дава ни по един чувал и пита “Ей-тоя ред целия, ще го минеш ли?” Нямаме идея. За първи път ни е.
10_DSC_1587
Слънцето бързо се вдига, а розите цъфтят в реално време. Рано сутринта са били пъпки, към 9 вече ако не ги откъснеш, ще ти се разпаднат в ръцете.
11_DSC_1550
Розоберът е 3 в 1 – сутрешна йога, ароматерапия и медитация. И не трябва ти да плащаш за тях, а на теб ти плащат.
12_DSC_1501
2 часа по-късно редът е изкаран и от двете страни. Чувалът е пълен едва до половината. Умората се усеща, а и не сме закусвали.
13_DSC_1582
Тежката дума на кантара. Обясняват ни, как един човек събирал средно към 40-50 кг на ден. “Не е възможно”, клатим глава ние и пак поглеждаме кантара.
14_DSC_0005
За цялата работа, която свърши нашата скромна бригада, събрахме общо 9 кг. “Софиянци” би казал нашият домакин Калоян. Добре, че беше заминал за София да кумува на една сватба, и не видя що за “работници” сме.
IMG_3222-393x414
Но ние сме супер доволни от себе си, а закуската отдавна не ни е била толкова вкусна.
15_DSC_1508
Догодина вече ще съберем истинска бригада, обещаваме!
Новини от harmonica

Можете да получавате повече информация за това, което правим, и най-новите ни предложения директно по мейл, без досаден спам.