Мария и Венсан. Посрещат ни с широки усмивки и спокойствие…
… и най-невероятния шоколадов кейк с цвекло.
Зарадвахме Коста от улица „Вегетарианска” като му казахме нашата следваща спирка- работилницата за шоколади Гайо. Оказа се, че Коста не си позволява всеки шоколад. Това е неговият начин да застане срещу експлоатацията на детски труд в какаовите плантации из Кот д’Ивоар.
Започваме от подбора на зърната. (Едно по едно минават през ръцете на Мария.)
И пъхаме в горещата пещ.
Идва ред на машината за мелене. Трудна работа, защото ако тя случайно се развали…
ще трябва да стрием зърната така.
Превръщат се в магичен прах.
Тук прекарват цели 3 дни в още мелене.
И още.
Освен каковите зърна на почит е какаовото масло. Задълбочава аромата и изглажда сместа, придава блясък и вкус.
Поставяме го на мястото му.
Даваме му име.
Балони от въздух. Специална машина, която започва да вибрира под шоколада, изтиква кислорода на повърхността.
Шоколадова лава.
Време е. Шоколадът застина в кубчета.
Същински кюлчета злато. Подредени.
И малки и разсеяни. Опаковането се случва ръчно и лично.
Имаше и какаов чай: обвивки от какаови зърна, джинджифил и канела, част от концепцията на Мария и Венсан за нула боклук при производство.
Тръгваме си със заситени души и тела, попили аромата на какао.