При Коста, който прави рачел Хармоника.
Посреща ни скептичен котарак
от улица Вегетарианска.
Единствената розова къща наоколо, вече ни чакаха отпред.
Вдясно се намира входът към къщата, а право срещу нас се изпречва стара дъсчена ограда.
Коста е човекът, който се занимава с производството на рачел Хармоника и с нашите любознателни особи по време на разходката ни из къщата.
Първият етаж на работилницата е същински музей на всевъзможни мерилки.
Оказа се, че съвсем не идваме навреме за приготвянето на Цигулката (която пък идва от Елхово, Странджа). Закъснели сме с около месец.
Но процесът по изготвяне на рачела съвсем не се изчерпва със сваряването ѝ. Следва низ от ритуали, бурканчето се поставя в най- различни ръчно направлявани машини изискващи време и пиниз.
Коста разказваше за механизма на работа на всеки уред, лесен за него, непонятен и до края за мен.
Съквартирант на рачела е слънчогледовото олио.
Все още неопаковани, шишетата също не бяха никак лоши. Обличането им в етикет се случва ръчно.
Топ Хармоника/ много Хармоника има тук.
В другата стая, на тъмно и дълбоко скрити спят сушените рози, това е единственият начин да се запази естествено ароматът.
За щастие, сиропът от рози, с който Коста ни изпрати, пази достатъчно дълго и наситено тази миризма. Разбрах, че скоро и той ще си има етикет Хармоника.
По дървени, вити стълби стигаме втория етаж.
Облян от светлина.
Има само най- нужното – редици от столове, чаровна закачалка и… портрети на най- различни известни и безизвестни, но всички до един интересни лица.
Къщата е собственост на посивелия вече Кооператив на Вегетарианеца (да, оттам и името на улицата). През 40те хората от снимките, последователи на Дънов и Толстой, купуват земя до Пловдив и засаждат декари със зеленчуци и овощки.
Коста е завършил ВИХВП- някогашното съкращение на Университета по Хранителни Технологии в Пловдив, с не по-малко звучната абривиатура в днешни дни – УХТ. Дълго време работи в заводи, след промените решава да направи нещо свое. Сега се сещам, че така и не усяхме да видим неговата градинка с овошки и зеленчуци, за която ни спомена.
Членовете са разредили срещите си заради напредналати си възраст, а до колкото разбрахме- млади попълнения липсват.